ΑΘΗΝΑ
00:33
|
19.04.2024
Οι Ρώσοι δεν ανησυχούν, αλλά μήπως η Νέα Υόρκη να προσέχει;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ραντάρ παρακολουθούν στενά τη σταδιακή πτώση στη Γη μέρους του μεγάλου κινεζικού πυραύλου “Long March 5B” που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πρώτου τμήματος του νέο κινεζικού διαστημικού σταθμού τον προηγούμενο μήνα.  Η “επιστροφή” του πυραύλου στη Γη θα είναι ανεξέλεγκτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC σημειώνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο σε πτώση στην ατμόσφαιρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέρος του 18 τόνων κινεζικού πυραύλου θα πέσει στη Γη εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.   

Ειδικοί σε θέματα κίνησης διαστημικών σκουπιδιών υποδεικνύουν τα ξημερώματα της Κυριακής ως τη χρονική περίοδο κατά την οποία αναμένεται η επανείσοδος, ωστόσο αυτές οι προβλέψεις έχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη με τα πιθανά σημεία πτώσης του πυραύλου. Η Ρωσία δεν έχει λόγους να ανησυχεί, αλλά μεγάλος μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Νότιας Ασίας θα πρέπει να έχουν τον νου τους. Ο διευθυντής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, στον χάρτη που ανήρτησε στο Twitter αναφέρει ότι τα συντρίμμια του πυραύλου μπορεί να καταλήξουν σε οποιαδήποτε περιοχή έως και 41 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού το νωρίτερο στις 8 Μαΐου.

Ο πύραυλος “Long March 5B” είχε τεθεί σε ελλειπτική τροχιά στις 29 Απριλίου και έκτοτε χάνει ύψος. Το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να καεί κατά την τελική είσοδο στην ατμόσφαιρα, αν και υπάρχει περίπτωση κάποια κομμάτια- όπως μεταλλικά τμήματα με υψηλό σημείο τήξης και άλλα τμήματα με υψηλή αντοχή στη θερμότητα- να τα καταφέρουν να επιστρέψουν στην επιφάνεια Γης.

Οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο ατύχημα θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλές, τόσο επειδή το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό όσο και επειδή το κατοικημένο τμήμα της ξηράς περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ακατοίκητες εκτάσεις, όπως αναφέρει το BBC. Πριν από έναν χρόνο ένα παρόμοιο αντικείμενο που πιθανότατα προερχόταν από πύραυλο είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα και κατέληξε στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Αφρική.

Η Κίνα αρνείται ότι υπήρξε αμελής σε ό,τι αφορά στην ανεξέλεγκτη πτώση μέρους του πυραύλου της. Χαρακτηρίζει επίσης “υπερβολικά” και “θορυβώδη για το τίποτα” τα δημοσίευμα των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τους πιθανούς κινδύνους από την πτώση των συντριμμιών του πυραύλου της.

Το, δε, Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι παρακολουθεί την πορεία του “Long March 5B” αλλά δεν έχει καμία πρόθεση ή σκοπό να προχωρήσει σε κατάρριψή του. Ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, είπε στο Space News ότι είναι “απαράδεκτο” να επιτρέπεται σε συντρίμμια να μπουν στην ατμόσφαιρα της γης ανεξέλεγκτα. “Από το 1990, τίποτα που να ζυγίζει πάνω από 10 τόνους δεν αφέθηκε σκόπιμα σε τροχιά ανεξέλεγκτης εισόδου”.

Πηγή: RT News, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Πέθανε ο Νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς

Μελέτη γεννά ελπίδες για ανανέωση του ανοσοποιητικού συστήματος ηλικιωμένων

Ρωσικός πύραυλος Soyuz με 3 αστροναύτες εκτοξεύτηκε στον ISS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα