ΑΘΗΝΑ
18:55
|
22.04.2024
SOS για την ακτή Καλοχωρίου, εκεί πριν από λίγες δεκαετίες οι κάτοικοι έκαναν μπάνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εικόνα σοβαρής υποβάθμισης παρουσιάζει η δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου και πιο συγκεκριμένα η ακτή του Καλοχωρίου, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου πριν από λίγες δεκαετίες οι κάτοικοι του Καλοχωρίου έκαναν μπάνιο.

Κατόπιν δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα από τοπική περιβαλλοντική ομάδα για φαινόμενο θαλάσσιας ρύπανσης και την παρουσία νεκρών υδρόβιων οργανισμών (χταπόδια, θαλάσσιες χελώνες), ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποίησε χθες αυτοψία από κοινού με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, καθώς και του Λιμενικού Σώματος και της ομάδας “Εχεδώρου Φύσις” στην παράκτια ζώνη Καλοχωρίου, έως τον 6ο προβλήτα του ΟΛΘ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το θαλάσσιο νερό είχε βαθύ σκούρο χρωματισμό, πολλά αιωρούμενα σωματίδια και διάχυτη δυσοσμία λόγω ανοξικών συνθηκών της σήψης φυκιών. Συλλέχθηκαν δείγματα νερού, ιζήματος και στερεών τα οποία θα σταλούν από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΚΜ σε κατάλληλα εργαστήρια, ώστε να ανιχνευθεί τυχόν ύπαρξη υδρογονανθράκων, βακτηρίων κλπ.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, “η περιοχή είναι επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά από την λειτουργία μεγάλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών, την λειτουργία αγκυροβολίων φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών, την ύπαρξη της παλαιάς τάφρου των βυρσοδεψίων, την εκβολή του Δενδροποτάμου στον οποίο διοχετεύονται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα”.

Η θαλάσσια περιοχή είναι τελικός αποδέκτης διάφορων βιομηχανικών εκροών και σε όλη αυτή τη κατάσταση συμβάλει το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα δίκτυο, ούτε όμβριων, ούτε αποχέτευσης. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου, η εμφάνιση φαινομένων όπως η ερυθρά παλίρροια και ο υπαρκτός κίνδυνος για την βιοποικιλότητα των γειτονικών προστατευόμενων περιοχών, που είναι η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού.

Πηγή: axiosdelta.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από τον Λευκό Πύργο- Αυτοκτονία βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.

Πάρος: Φωτιά στην Παροικιά – Στάλθηκε 112 για προληπτική εκκένωση

Τοξική υγειονομική βόμβα από φωτιά σε τεράστια χωματερή του Νέου Δελχί

Συνελήφθη υπάλληλος της βρετανικής βουλής για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα