ΑΘΗΝΑ
18:09
|
19.07.2024
Το τμήμα του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης «διότι δεν συνεμορφώθην», που είναι αφιερωμένο στον Γ.Τσαρουχά, λειτουργεί ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να επισκεφτούν τον Χώρο Αντιδικτατορικής Αντίστασης, που λειτουργεί στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται ειδικό αφιέρωμα στον αγωνιστή της Δημοκρατίας, Γιώργη Τσαρουχά, καλεί τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τη συμπλήρωση 53 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου στελέχους της αντιδιδακτορικής αντίστασης. Το τμήμα του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης «διότι δεν συνεμορφώθην», που είναι αφιερωμένο στον Γ.Τσαρουχά, λειτουργεί ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

«Πριν 53 χρόνια, τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου 1968, άφηνε την τελευταία του πνοή ο Γιώργης Τσαρουχάς, κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, από τα σκληρά βασανιστήρια που τον υπέβαλαν οι δήμιοι της χούντας στο ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ – το σημερινό Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι δικτάτορες απέδωσαν το θάνατό του σε “φυσικά αίτια”. Όμως, οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποκαλύφθηκαν μεταπολιτευτικά απέδειξαν ότι ο θάνατος του βετεράνου αγωνιστή ήταν ένα ακόμη έγκλημα των Απριλιανών πραξικοπηματιών» επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργης Τσαρουχάς γεννήθηκε το 1912 στο Δρυνοχώρι Ανατολικής Θράκης (περιοχή Αδριανούπολης) και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του ως πρόσφυγας το 1924 στην Καρπερή Σερρών. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου και σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ. Αποβλήθηκε για ένα χρόνο από τη Νομική σχολή από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Μετά τη λήξη της αποβολής του μεταγράφηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών απ’ όπου πήρε πτυχίο. Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας και κατά της γερμανοβουλγαρικής κατοχής, ως γραμματέας του ΕΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας. Μετά την απελευθέρωση έγινε νομάρχης Καβάλας.

«Το 1945 καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση και εξορίστηκε στη Γυάρο έως το 1951, οπότε αφέθηκε ελεύθερος. Από το 1953-1961 εξορίστηκε στον Άη Στράτη. Εκλέχτηκε το 1961 βουλευτής της ΕΔΑ στον νομό Καβάλας. Τη νύχτα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάη του 1963, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από τους παρακρατικούς τραμπούκους. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου βγήκε στην παρανομία, οργάνωσε τον πρώτο αντιστασιακό πυρήνα στη Θεσσαλονίκη και τέθηκε επικεφαλής της αντιδικτατορικής οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και της παράνομης κ.ο. του ενιαίου ΚΚΕ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το 1982 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασαν, σε δεύτερο βαθμό, ως “ ηθικούς αυτουργούς” της δολοφονίας του Γ. Τσαρουχά πέντε αξιωματικούς του Στρατού και της Χωροφυλακής, στις παρακάτω ποινές: στον υποστράτηγο Στέφανο Καραμπέρη, διοικητή της ΚΥΠ, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων και εννέα μηνών (μετά την έφεση σε πέντε χρόνια), στον υποστράτηγο Φωκίωνα Καραπάνο, διοικητή Δικαστικού του Γ΄ Σ.Σ., φυλάκιση πέντε χρόνων (μετά την έφεση τριών), στον υποστράτηγο Δημήτριο Τασσόπουλο, διοικητή της 87 Σ.ΔΙ., φυλάκιση ενός χρόνου, στο συνταγματάρχη Σταύρο Αναστασιάδη, αξιωματικό της ΚΥΠ, φυλάκιση 22 μηνών, στον υποστράτηγο Χωροφυλακής Δημήτριο Σταματόπουλο, διοικητή της Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, φυλάκιση ενός χρόνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη κρατικής καταστολής κατά φοιτητών στο Μπαγκλαντές

Στη φυλακή 9 από τους 14 κατηγορούμενους για κύκλωμα εκβιαστών στην Αττική

Η καταδίκη της πολιτικής βίας και ο φιλελεύθερος ανθρωπότυπος του σκλάβου

Αποβίωσε ο γραμματέας του Κ.Κ. Βιετνάμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα