ΑΘΗΝΑ
18:46
|
23.04.2024
Η επιδεινούμενη βία στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε μία από τις πιο οξείες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο προκαλώντας χάος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία της για τις συνέπειες της πρόσφατης βίας στη Μπουρκίνα Φάσο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 45 ατόμων και ανάγκασε περισσότερους από 17.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες 10 ημέρες εξέφρασε εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο Μπόρις Τσέσιρκοφ.

Σύμφωνα με τον Τσέσιρκοφ, οι ένοπλοι πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων σε τρεις διαφορετικές περιοχές, καίγοντας σπίτια και σκοτώνοντας πολίτες, ενώ λεηλάτησαν επίσης κέντρα υγείας και κατέστρεψαν σπίτια και καταστήματα. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής Σαχέλ έχουν αυξηθεί απότομα από τις αρχές του έτους, ιδίως στο Μαλί, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο, με τους πολίτες να υφίστανται τις συνέπειες. 

«Η βία στη Μπουρκίνα Φάσο ανάγκασε περισσότερους από 1,14 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια μέσα σε δύο χρόνια. Η χώρα συνεχίζει να φιλοξενεί περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κυρίως από το Μαλί» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας και συμπλήρωσε ότι «απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών. Η χρηματοδότηση για την απάντηση της Ύπατης Αρμοστείας παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με το 22% των 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που έχουν ζητηθεί μέχρι στιγμής».

Στην Ανατολική Περιοχή περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι κατέφυγαν στις πόλεις Φουτούρι και Τανκούλου μετά από επίθεση στο χωριό Kodyel. Στη Βόρεια Περιοχή, η βία ώθησε 10.200 ανθρώπους να φύγουν προς την Ουαγκαντούγκου- μια περιοχή που είχε ήδη δει αφίξεις πριν από αυτό το έτος. Την ίδια ώρα, στην περιοχή Σαχέλ, πάνω από 3.200 άτομα έχουν εκτοπιστεί πρόσφατα. «Οι ομάδες μας βλέπουν μια αυξανόμενη τάση ανθρώπων να καταφεύγουν σε μεγαλύτερα, πιο ασφαλή αστικά κέντρα» σημείωσε ο Τσέσιρκοφ.

Ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν με λίγα ή καθόλου υπάρχοντα. Ορισμένοι καλωσορίζονται γενναιόδωρα από οικογένειες υποδοχής, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει σε δημόσια κτίρια όπως σχολεία και άλλα προσωρινά καταφύγια. «Χρειάζονται επειγόντως φαγητό, καταφύγιο, καθαρό νερό και υγειονομική περίθαλψη. Στην Ουαγκαντούγκου, οι ομάδες και οι συνεργάτες μας καταγράφουν νέες αφίξεις και παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια σε καταφύγια. Η ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής περιοχής και της Σαχέλ περιορίζει την ικανότητά μας να προσεγγίζουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» επεσήμανε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά τη συντονισμένη δράση προς την ειρήνη και τη σταθερότητα και υποστηρίζει αλληλεγγύη προς τις αρχές του Μπουρκινάμπε και τα θύματα της βίας. «Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτούς που πρόσφατα εκτοπίστηκαν και να υποστηρίξουμε τις αρχές και τις κοινότητες υποδοχής στις πρώτες γραμμές της αντίδρασης» κατέληξε ο Τσέσιρκοφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζαχάρω κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα