ΑΘΗΝΑ
03:50
|
15.11.2024
Η 8η Μαΐου θα αποτελεί ημέρα μνήμης των χιλιάδων θυμάτων της γαλλικής καταστολής το 1945.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αλγερία τίμησε το Σάββατο 8 Μαΐου τα χιλιάδες θύματα της γαλλικής καταστολής του 1945, με την 8η Μαΐου 2021 να σηματοδοτεί την πρώτη εθνική ημέρα μνήμης για τις μαζικές δολοφονίες που σημειώθηκαν υπό γαλλική κυριαρχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του middleeastmonitor.com, ο Πρόεδρος της χώρας, Abdelmadjid Tebboune, εξέδωσε διάταγμα που όριζε τον εορτασμό εις μνήμη των θυμάτων «αναγνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες του λαού της Αλγερίας στις σφαγές της 8ης Μαΐου 1945 και κατά τη διάρκεια της επανάστασης της ανεξαρτησίας τον Νοέμβριο του 1954».

Ανέφερε επίσης ότι αυτό που υπέστη η Αλγερία κατά τη διάρκεια 132 ετών αποικιοκρατίας (1830-1962), συμπεριλαμβανομένων των σφαγών στις περιοχές Setif, Guelma και Kherrata, εντάσσεται στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και ανακοίνωσε επίσημα τη λειτουργία ενός εθνικού τηλεοπτικού καναλιού αφιερωμένου στην εθνική μνήμη, το οποίο «θα υποστηρίξει το εκπαιδευτικό σύστημα στη διδασκαλία αυτού του θέματος που θέλουμε συνοδεύει ζωντανά όλες τις γενιές». 

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Ημέρας Μνήμης περιλάμβανε επίσης ένα συνέδριο με τίτλο «Αποικιακά εγκλήματα στον κόσμο: Η σφαγή της 8ης Μαΐου 1945 ως πρότυπο» και ιστορική έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Μουτζαχίντ στο Σετίφ. Στους δρόμους του Σετίφ πραγματοποιήθηκε πορεία ως ανάμνηση της ιστορικής πορείας της 8ης Μαΐου 1945, με προορισμό το μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν του πρώτου θύματος των σφαγών, του προσκόπου Bouzid Saal.

Όπως υπενθυμίζει σε δημοσίευμά του το AFP, την 8η Μαΐου 1945, οι εορτασμοί της νίκης των συμμάχων εναντίον των Ναζί μετατράπηκαν σε διαδήλωση που ζητούσε την ανεξαρτησία της Αλγερίας, κατά την οποία οι διαδηλωτές υπέστησαν την αιματηρή καταστολή των γαλλικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους. Ειδικότερα, την ημέρα που εορταζόταν στον κόσμο η παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στις συμμαχικές δυνάμεις, διαδηλώσεις κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας από χιλιάδες συγκεντρωμένους στο Σετίφ πυροδότησαν την άγρια καταστολή της Γαλλίας και στη συνέχεια τη σφαγή χιλιάδων κυρίως άοπλων μουσουλμάνων πολιτών, με την ημέρα να αποτελεί σημείο ορόσημο στον μακροχρόνιο αγώνα της Αλγερίας για ανεξαρτησία. 

Επί δεκαπέντε ημέρες, οι γαλλικές δυνάμεις βομβάρδιζαν αδιακρίτως περιοχές γύρω από το Σετίφ καταστρέφοντας περίπου 44 χωριά, ενώ επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση κυκλοφορίας σε ένα κομμάτι εδάφους που εκτείνεται 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σετίφ. Οι επιθέσεις και οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 1945. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Αλγερίας, πάνω από 45.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το διάστημα αυτό, η Γαλλία επιμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν ξεπερνά τις 20.000 συμπεριλαμβανομένων 103 Ευρωπαίων θυμάτων, μεταξύ αυτών 16 στρατιωτικοί.

Η σφαγή του Σετίφ παραμένει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, τόσο για την Αλγερία, όσο και για τη Γαλλία. Το 2005 το Παρίσι αναγνώρισε επίσημα την σφαγή, όταν ο πρέσβης στο Αλγέρι χαρακτήρισε το ζήτημα ως «μια αδικαιολόγητη τραγωδία». Πέντε χρόνια αργότερα, η αιματοχυσία ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την ταινία «Outside the Law», που επικρίθηκε από την ακροδεξιά στη Γαλλία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να αναγκάζονται να συγκρατήσουν το οργισμένο πλήθος που διαμαρτυρόταν για το γεγονός ότι το δημόσιο χρήμα της Γαλλίας είχε πάει σε μία ταινία που «παραποιεί την ιστορία», όταν προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

Έκτοτε, η Γαλλία έχει κάνει ορισμένες κινήσεις για να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της 132ετούς αποικιοκρατίας στην Αλγερία. Πέρυσι, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέθεσε στον Γάλλο ιστορικό Benjamin Stora να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία αντιμετώπισε το αποικιακό παρελθόν της και προέτρεψε αξιωματούχους να επιταχύνουν το άνοιγμα των γαλλικών αρχείων που αφορούν στον πόλεμο της Αλγερίας.

Τον Μάρτιο, μετά την κοινοποίηση της έκθεσης του  ιστορικού, ο Μακρόν παραδέχτηκε «στο όνομα της Γαλλίας» ότι ο γαλλικός στρατός συνέλαβε, βασάνισε και δολοφόνησε τον Αλγερινό δικηγόρο και εθνικιστή ηγέτη Αλί Μπουμεντζέλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας και στη συνέχεια επιχείρησε να καλύψει τον θάνατό του ως αυτοκτονία. Ωστόσο, δεν εξέφρασε μια επίσημη κρατική απολογία, παρά μόνο την επιθυμία του για «συμβολικές πράξεις» συμφιλίωσης.

Από την πλευρά της, η Αλγερία υποδέχτηκε θετικά την αποδοχή της γαλλικής ευθύνης για τον θάνατο του Μπουμεντζέλ, ωστόσο απέρριψε συνολικά την έκθεση ως «μη αντικειμενική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Κλεισμένος σε σολάριουμ 39χρονος Αμερικανός- Βρέθηκε νεκρός μετά από τρεις μέρες

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. στο πλευρό του γυναικοκτόνου στο Αγρίνιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα