ΑΘΗΝΑ
09:11
|
03.05.2024
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν μέσα στη νύχτα στην Ιερουσαλήμ καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν μέσα στη νύχτα στην Ιερουσαλήμ καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στο Τζαμί Al-Aqsa εν μέσω οργής για τις προγραμματισμένες αναγκαστικές εξώσεις στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τουλάχιστον 80 άτομα τραυματίστηκαν στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, σύμφωνα με δήλωση της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονταν αρκετά ανήλικα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού ενός έτους, ενώ περίπου 14 άτομα έχουν νοσηλευτεί, πρόσθεσε η ομάδα. Ένας παραϊατρικός επίσης τραυματίστηκε.

Οι εντάσεις ήταν ιδιαίτερα υψηλές γύρω από την Πύλη της Δαμασκού, μια από τις κύριες εισόδους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Υπήρχε μια ιδιαίτερα υψηλή παρουσία ισραηλινής αστυνομίας εκεί, η οποία υποστηριζόταν από έφιππες μονάδες και κανόνια νερού. Οι παλαιστίνιοι νέοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις, τους πέταξαν διάφορα βλήματα και κατέρριψαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας. Η αστυνομία έριξε λαστιχένιες σφαίρες και χρησιμοποίησε επανειλημμένα χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να συγκρατήσει το πλήθος.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν την ισραηλινή αστυνομία ότι προσπάθησε να τους εμποδίσει από το να προσευχηθούν στο Τζαμί Al-Aqsa. Οι τελευταίες συγκρούσεις ήρθαν καθώς χιλιάδες Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Πόλη για να γιορτάσουν το Laylat al-Qadr το Σάββατο, μια από τις πιο σεβαστές νύχτες στον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με την ισλαμική πίστη, οι πρώτοι στίχοι του Κορανίου αποκαλύφθηκαν στον Προφήτη Μωάμεθ αυτήν τη νύχτα.

“Δεν θέλουν να προσευχηθούμε. Κάθε μέρα υπάρχει ένας αγώνας, κάθε μέρα υπάρχουν συγκρούσεις. Κάθε μέρα υπάρχουν προβλήματα”, δήλωσε ένας Παλαιστίνιος διαδηλωτής στο Reuters στην Πύλη της Δαμασκού.

Οι εντάσεις ήταν ιδιαίτερα υψηλές στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες ημέρες. Η Παρασκευή αποδείχθηκε ιδιαίτερα βίαιη, με περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους και τουλάχιστον 18 ισραηλινούς αστυνομικούς να έχουν τραυματιστεί.

Η βία τροφοδοτήθηκε από την κίνηση του Τελ Αβίβ να αποτρέψει φαινομενικά τους μουσουλμάνους προσκυνητές να εισέλθουν στην Ιερουσαλήμ. Το Σάββατο, δεκάδες λεωφορεία με προσκυνητές σταμάτησαν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την Ιερουσαλήμ, καθώς η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι μερικά από αυτά σχεδίαζαν να «προκαλέσουν ταραχές» και ανάγκασαν τους «ύποπτους» επιβάτες να βγουν από τα λεωφορεία.

Οι επικείμενες εξαναγκαστικές εκδιώξεις πολλών παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στη γειτονιά Σεΐχ Τζαρά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, προκειμένου να επιτρέψουν στους Ισραηλινούς εποίκους να εισέλθουν, συνέβαλαν επίσης στις συνεχιζόμενες εντάσεις. Εάν το δικαστήριο επιτρέψει την έξωση, έξι οικογένειες αντιμετωπίζουν την απειλή της άμεσης απομάκρυνσης, με επτά ακόμη πιθανόν να εκδιωχθούν έως τον Αύγουστο, οπότε ο συνολικός αριθμός αυτών που εκδιώχθηκαν φτάνει τους περίπου 60.

Νωρίτερα φέτος, το Ισραηλινό Κεντρικό Δικαστήριο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενέκρινε τις εξώσεις, αλλά η τελική απόφαση επί του θέματος βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το δικαστήριο είχε προγραμματιστεί να αποφανθεί για τις εξώσεις την Πέμπτη, αλλά, εν μέσω εκτεταμένων διαδηλώσεων Παλαιστινίων, η ακρόαση καθυστέρησε μέχρι τις 10 Μαΐου και στη συνέχεια αναβλήθηκε ακόμη περισσότερο την Κυριακή. Η νέα ημερομηνία θα είναι εντός των επόμενων 30 ημερών, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας μετά την ολονύκτια βία την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπέρασε την κριτική των σχεδίων εκδίωξης, λέγοντας ότι το Ισραήλ “απορρίπτει σθεναρά” την πίεση να μην οικοδομίσει στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και στο Μεξικό ξεσηκώνονται οι φοιτητές για το έγκλημα στη Γάζα

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα