ΑΘΗΝΑ
07:24
|
20.04.2024
Σε γυάλινη προθήκη το ματωμένο πουκάμισο του θύματος της σικελικής Κόζα Νόστρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιταλός δικαστής Ροζάριο Λιβατίνο, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1990 στη Σικελία από μέλη της μαφίας, οσιοποιήθηκε χθες Κυριακή σε ειδική τελετή στο Αγκριτζέντο. Μια τελετή, η οποία θεωρείται το τελευταίο στάδιο πριν από μια πιθανή αγιοποίηση στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία.  

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1990 ο Ροζάριο Λιβατίνο οδηγούσε το αυτοκίνητό του σε λεωφόρο του Αγκριτζέντο, όταν τον εμβόλισε ένα άλλο αυτοκίνητο, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει. Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, ο δικαστής προσπάθησε να διαφύγει μέσα από κάποια χωράφια αλλά οι τέσσερις εκτελεστές τον πρόλαβαν και τον σκότωσαν. Ο δικαστής Ροζάριο Λιβατίνο, διώκτης της Κόζα Νόστρα, γνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε η ζωή του αλλά ποτέ δεν είχε ζητήσει την προστασία της αστυνομίας.

Ήταν γνωστός ως το “αγόρι-δικαστής”, λόγω της νεανικής του εμφάνισης που τον έκανε να δείχνει μικρότερος από τα 37 του έτη. Ο Ροζάριο Λιβατίνο πρωτοστάτησε σε πολλές έρευνες για τη δράση της σικελικής μαφίας, σε μια εποχή που μαινόταν άγριος πόλεμος ανάμεσα στις διάφορες φαμίλιες της Κόζα Νόστρα.

Στην τελετή οσιοποίησης στο Αγκριτζέντο της Σικελίας το ματωμένο πουκάμισο του εκτελεσθέντα δικαστή είχε τοποθετηθεί σε μια γυάλινη προθήκη. Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος Α΄ έπλεξε  το εγκώμιο του Λιβατίνο σε κήρυγμα του προς τους πιστούς στο Βατικανό. “Υπηρέτησε την κοινότητά του ως ένας εξέχων δικαστής, ο οποίος δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να διαφθαρεί. Δεν δίκαζε για να καταδικάσει αλλά για συμμορφώσει με στόχο την επανένταξη στην κοινωνία. Είθε να γίνει παράδειγμα για όλους, ιδίως τους δικαστές, τους υπερασπιστές της νομιμότητας και της ελευθερίας”.

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Λιβατίνο ο τότε πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’  είχε επισκεφτεί την Σικελία και είχε ανακηρύξει τον Λιβατίνο “μάρτυρα της δικαιοσύνης”. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δολοφονία του δικαστή, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι σε όλες τις καταχωρίσεις στα ημερολόγιά του ο Λιβατίνο περιλάμβανε τη μυστηριώδη συντομογραφία «s.t.d», που αργότερα διαπίστωσαν ότι ήταν το ακρωνύμιο για τη λατινική φράση sub tutela dei (σ.σ. Στα χέρια του Θεού). Η πρόταση για αναγνώριση του Λιβατίνο ως μάρτυρα από το Βατικανό έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η έγκριση του Πάπα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αποδοθεί κάποιο θαύμα στον εκλιπόντα δικαστή προκειμένου να οσιοποιηθεί.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα