ΑΘΗΝΑ
08:46
|
19.04.2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων της Astrazeneca για μετά τον Ιούνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανανεώσει επί του παρόντος τη σύμβασή της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 με την AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, την επομένη της ανακοίνωσης της υπογραφής νέας σύμβασης της ΕΕ με την Pfizer.

“Δεν έχουμε ανανεώσει τη σύμβαση (με την AstraZeneca) μετά τον μήνα Ιούνιο. Θα δούμε, κοιτάζουμε τι συμβαίνει”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς στο γαλλικό δίκτυο France Inter/France Info.

“Αρχίσαμε με την Pfizer γιατί δουλεύει πάνω στη δεύτερη φάση, τα εμβόλια δεύτερης γενιάς”, είπε.

Θα “αποκτήσουμε πριν από άλλες” χώρες για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού, τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με τις προμήθειες των εμβολίων της κατά του κορονοϊού, αλλά και για την απουσία ενός “αξιόπιστου” σχεδίου από την εταιρεία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσής τους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο για το μέλλον της ευρωπαϊκής σύμβασης με την AstraZeneca, τόνισε αυτό το εμβόλιο “θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση”.

“Αλλά για να ανταποκριθούμε στα παραλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι σήμερα πιο αποτελεσματικά”, πρόσθεσε..

Η AstraZeneca παρήγαγε ένα “πολύ καλό” εμβόλιο, το οποίο “έχει κυρίως το πλεονέκτημα να μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής και θερμοκρασίας” πιο ευέλικτες σε σχέση με άλλα εμβόλια, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν.

Η επιτροπή εμβολιασμών της Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσε σύσταση μη χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό σε όσους είναι κάτω των 40 ετών. Η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει την πολιτική της.

Με το εμβόλιο AstraZeneca θα συνεχιστούν επομένως οι εμβολιασμοί στην χώρα μας για τα άτομα άνω των 30 ετών. Οι ειδικοί, ωστόσο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγείται μία δόση σε όσους έχουν νοσήσει από κορoνοϊό, όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Ωστόσο παραμένει το ερώτημα του τι θα γίνει στη χώρα μας αναφορικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 πως οι δόσεις αυτές είναι εξασφαλισμένες. “Το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο” ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια.

Επίσης, υπενθύμισε ότι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα