ΑΘΗΝΑ
04:34
|
26.04.2024
Στο πλευρό του πρώην δικηγόρου Στίβεν Ντόνζιγκερ που έσυρε τον πετρελαϊκό κολοσσό στα δικαστήρια για το έγκλημα στον Ισημερινό και τον κέρδισε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον και ο θρύλος της ροκ σκηνής Ρότζερ Γουότερς θα είναι ανάμεσα στους πολλούς που θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία κατά της δίκης του Στίβεν Ντόνζιγκερ στη Νέα Υόρκη, έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν. Ο Ντόνζιγκερ είναι ο πρώην πλέον δικηγόρος που προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron για τη ρύπανση του Ισημερινού και τον κέρδισε αλλά στην πορεία βρέθηκε ως δια μαγείας ο ίδιος κατηγορημένος.

Μετά από δύο χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Στίβεν Ντόνζιγκερ θα βρεθεί μέσα σε δικαστική αίθουσα την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρώην δικηγόρος έγινε γνωστός καθώς ήταν ο πρώτος που κατάφερε να καταδικάσει την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron για τη ρύπανση της γης των αυτοχθόνων του Αμαζονίου στον Ισημερινό. Ο Ντόνζιγκερ αρχικά κατάφερε να αναγκάσει την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει αποζημιώσεις 18 δισ. δολαρίων για τη ρύπανση της γης των αυτοχθόνων του Αμαζονίου στον Ισημερινό. Στην πορεία το ποσό της αποζημίωσης μειώθηκε στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια δολαρίων. Η Chevron δεν κατέβαλε ποτέ το ποσό της αποζημίωσης που είχε επιδικάσει δικαστήριο στον Ισημερινό  και ακολούθησε την οδό των εφέσεων. Ένας Αμερικανός δικαστής έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της Chevron, ότι προηγούμενη δικαστική απόφαση, ήταν απόρροια απάτης.

Οι αυτόχθονες της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Λάγο Άγριο, διεκδικούσαν εδώ και χρόνια αποζημιώσεις για ρύπανση που προκάλεσε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Texaco, μεταξύ των δεκαετιών του 1970 και του 1990. Οι αυτόχθονες υποστηρίζουν ότι η Texaco, η οποία αγοράστηκε από τη Chevron το 2001, απέρριψε τοξικά υλικά σε μεγάλες περιοχές της ζούγκλας του Αμαζονίου, με αποτέλεσμα  να αυξηθούν κατακόρυφα οι θάνατοι από καρκίνο, οι αποβολές κ.ά.

Ο Ντόνζιγκερ άσκησε άφησε έφεση και σήμερα κατηγορείται για προσβολή του δικαστηρίου και για ανεπίτρεπτη επαγγελματική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.  Την ερχόμενη Κυριακή έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν το “παρών” θα δώσουν οι Σούζαν Σάραντον και Ρότζερ Γουότερς ενώ στο πλευρό του πρώην δικηγόρου έχουν ταχθεί 55 Νομπελίστες, περισσότεροι από 200 δικηγόρους, και έξι Δημοκρατικοί βουλευτές του Κογκρέσου , συμπεριλαμβανομένων των Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες της Νέας Υόρκης, της Ρασίντα Τλάιμπ του Μίσιγκαν και του Τζέμι Ράσκιν του Μέριλαντ.

Εάν κριθεί ένοχος για περιφρόνηση, ο Ντονζίγκερ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή φυλάκισης πέντε μηνών. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε προ μηνών στο δίκτυο RT News ότι ο πραγματικός στόχος των εισαγγελέων είναι να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή εναντίον εταιρειών όπως η Chevron.

Η υπόθεση του Ντόνζιγκερ εκδικάζεται σε ομοσπονδιακή δικαστική αίθουσα, αλλά ο ίδιος δεν διώκεται από την κυβέρνηση, αλλά από μια ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα με τον Ντονζίγκερ η όλη δίκη είναι ενορχηστρωμένη από την Chevron και είναι η “ πρώτη εταιρική ποινική δίωξη ενός έθνους”, εν προκειμένω του Ισημερινού.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα