ΑΘΗΝΑ
16:55
|
24.04.2024
“Αβάσταχτη η βία στην Ιερουσαλήμ – ιδίως η βία σε βάρος παιδιών”, γράφει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλοί είναι οι διάσημοι και επώνυμοι που παίρνουν θέση υπέρ των Παλαιστινίων καθώς η βία κλιμακώνεται στα σύνορα Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Ένας νέος κύκλος βίας που ξεκίνησε στην ανατολική Ιερουσαλήμ με την προσπάθεια των ισραηλινών αρχών να προχωρήσουν στην έξωση εκατοντάδων παλαιστινιακών οικογενειών από τη συνοικία Σέιχ Τζάραχ  με το πρόσχημα πως υπήρχαν παλιότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας σε Εβραίους πριν από τον πόλεμο του 1967.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών συνεχίζονται ενώ η πόλη Λοντ κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία του Ισραήλ για τη διαχείριση της έντασης. “Αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Διεθνής Αμνηστία καταδεικνύουν ένα ανατριχιαστικό μοτίβο καταχρηστικής βίας εναντίον σε μεγάλο βαθμό ειρηνικών Παλαιστινίων διαδηλωτών τις τελευταίες ημέρες”, τόνισε ο Σαλέχ Χιγκατζί, υποδιευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι “οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα καταπάτησαν όλες τις κόκκινες γραμμές όταν εξαπέλυσαν επιθέσεις με ρουκέτες στα προάστια της Ιερουσαλήμ”.

Οι αντιδράσεις των διασήμων

Σε μια σειρά αναρτήσεων στον λογαριασμό της στο Instagram η παλαιστινιακής καταγωγής Αμερικανίδα Τζίτζι Χαντίντ, μοντέλο, εξέφρασε την οργή της για τη βία και για την απειλή των εξώσεων παλαιστινιακών οικογενειών. “Δεν θα σβήσετε την Παλαιστίνη”, γράφει το έργο ενός καλλιτέχνη, το οποίο διαμοίρασε το μοντέλο.

Η Τζίτζι Χαντίντ ανήρτησε επίσης ένα άρθρο της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Νουρ Ταγκούρι. “Όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το να σε πετούν ξαφνικά από το οικογενειακό σου σπίτι, το σπίτι που έχτισες με τα ίδια σου τα χέρια είναι μια πράξη εγκληματική και απάνθρωπη από  ένα στρατιωτικό κράτος”, αναφέρει η ανάρτηση  και συνεχίζει “Δεν είναι θρησκευτικό το θέμα. Ακόμα κι αν αυτό έχετε ακούσει να λέγεται, δεν ήταν ποτέ θρησκευτικό. Είναι θέμα πολιτικό και αξίζει να βρεθεί μια λύση τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς”.

Η αδελφή της Τζίτζι, Μπέλα Χαντίντ, επίσης μοντέλο, έγραψε στο Instagram: “Αισθάνομαι τον πόνο των προγόνων μου. Κλαίω για τους προγόνους μου. Κλαίω για τους Παλαιστίνιους αδελφούς μου και τις αδελφές μου που ζουν στην ανασφάλεια και στον φόβο. Αυτό πρέπει να σταματήσει, δεν έχει καμία θέση το 2021. Είμαστε περήφανες για την καταγωγή μας και στεκόμαστε στο πλευρό της Παλαιστίνης”. Η διάσημη τραγουδίστρια και νικήτρια των φετινών Brit Awards Dua Lipa, η οποία έχει σχέση με τον αδελφό των Τζίτζι και Μπέλα Χαντίντ, εξέφρασε επίσης τη στήριξή της στις οικογένειες των Παλαιστινίων που κινδυνεύουν με έξωση.

Ο πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών “Οι Εκδικητές” Μαρκ Ράφαλο μοιράστηκε την ανάρτηση της βραβευμένης με νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι: “Αβάσταχτη η βία στην Ιερουσαλήμ – ιδίως η βία σε βάρος των παιδιών. Αυτή η μακρόχρονη σύγκρουση έχει στοιχίσει πολλές ζωές παιδιών, έχει στερήσει το μέλλον από πολλά παιδιά. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν. Δεν υπάρχει ειρήνη όταν παιδιά και άμαχοι ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας ”.

Παρόμοια ήταν η ανάρτηση και της πρωταγωνίστριας του Game of Thrones Λίνα Χίντι ενώ ο μουσικός Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd έγραψε στο Twitter: Είναι επίσημο! Το Ισραήλ είναι ένας κράτος απαρτχάιντ.

Πηγή: Newsweek


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα