ΑΘΗΝΑ
05:30
|
08.05.2024
Σχέδιο περαιτέρω κλιμάκωσης των επιθέσεων στη Γάζα προωθεί ο Νετανιάχου, με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς και πως υπέβαλε πρόταση των επόμενων επιχειρησιακών σχεδίων στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αμερικανός υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε ανησυχία…”για το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες” κατά του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τις αντιτιθέμενες πλευρές για αποκλιμάκωση των εντάσεων. Μετέφερε τη θέση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και τη δική του πως “πρέπει να ζήσουν με ασφάλεια και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι” ώστε να απολαμβάνουν “ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας, ευημερίας και δημοκρατίας”.

Το απόγευμα ο αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ είχε προτείνει, μετά από συνομιλίες με το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, να γίνει παύση των εχθροπραξιών.

Senior Hamas leader Moussa Abu Marzouk (AP Photo/Hatem Moussa)

Την ίδια ώρα στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την επείγουσα σύγκλιση του κουαρτέτου για το παλαιστινιακό που απαρτίζεται από ΗΠΑ,Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ.

“Εχουμε από κοινού τη γνώμη πως το πιο επείγον καθήκον είναι η σύγκλιση του κουαρτέτου διεθνών διαπραγματευτών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της ΕΕ” ανέφερε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γκουτέρες στη Μόσχα.

Από τη Δευτέρα το απόγευμα ως απόψε, οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 65 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Οι ρουκέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο Ισραήλ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων.

Συγκρούσεις Αράβων και Εβραίων στο Ισραήλ

Απόψε επιβλήθηκε (μέχρι νεοτέρας) απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Λοντ του κεντρικού Ισραήλ όπου σημειώνονται εδώ και μία βδομάδα ολονύχτιες συγκρούσεις νεαρών Αράβων και Εβραίων. Στην πόλη έχει αναπτυχθεί ισχυρή δύναμη της αστυνομίας με στόχο την ανάσχεση νέων συγκρούσεων.

Παράλληλα, στην πόλη Ακκό του βόρειου Ισραήλ ένας Εβραίος περίπου 30 ετών τραυματίστηκε άσχημα από λιθοβολισμό νεαρών Αράβων, ενώ νωρίτερα στην ίδια πόλη είχαν παρελάσει φανατικοί Εβραίοι με βασικό σύνθημα “Θάνατος στους Άραβες”.

Επιθέσεις φανατικών Εβραίων κατά Παλαιστινίων σημειώνονται και σε περιοχές της Δυτικής Όχθης υπό την πλήρη προστασία του στρατού και της αστυνομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα