ΑΘΗΝΑ
03:24
|
06.05.2024
Δικαστής απέρριψε την αίτηση κήρυξης σε πτώχευση της Εθνικής Ένωσης Όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανός δικαστής απέρριψε την αίτηση κήρυξης σε πτώχευση της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) των Ηνωμένων Πολιτειών ανοίγοντας τον δρόμο για την εκδίκαση αγωγής που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση του ισχυρού λόμπι της οπλοκατοχής.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο δικαστής αναφέρει ότι ο οργανισμός δεν υπέβαλε “καλή τη πίστει” την αίτηση κήρυξης σε πτώχευση. Πριν από έναν χρόνο η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Λετίσια Τζέιμς υπέβαλε αγωγή κατά της NRA, ζητώντας τη διάλυσή της, με την κατηγορία ότι ηγετικά στελέχη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης χρησιμοποίησαν εκατομμύρια δολάρια για προσωπική τους χρήση αλλά και για να εξαγοράσουν τη σιωπή και την αφοσίωση πρώην εργαζομένων. Το λόμπι των όπλων χαρακτήρισε την αγωγή “αβάσιμη και μια προμελετημένη επίθεση”. Τον περασμένο Ιανουάριο υπέβαλαν την αίτηση κήρυξης σε πτώχευση για να αποφύγουν την εκδίκαση της αγωγής.

Στην αγωγή οι επικεφαλής της NRA κατηγορούνται ότι πλήρωναν, με πόρους της οργάνωσης, τις οικογενειακές διακοπές τους στις Μπαχάμες, ταξίδια με ιδιωτικά τζετ αλλά και πανάκριβα γεύματα. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλαν να μειωθεί κατά 64 εκατομμύρια δολάρια ο ισολογισμός της NRA σε διάστημα τριών ετών, μετατρέποντας το πλεόνασμα που παρουσίαζαν τα οικονομικά της σε έλλειμμα. Αν και τα κεντρικά γραφεία της ένωσης NRA βρίσκονται στη Βιρτζίνια, η ιδρυτική διακήρυξη του οργανισμού ως μη κυβερνητική οργάνωση συντάχθηκε και κατατέθηκε στα πολιτειακά αρχεία της Νέας Υόρκης το 1871.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Λετίσια Τζέιμς έγραψε στο Twitter: “Η NRA οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να καθορίζει αν, πότε και πού θα λογοδοτεί για τις ενέργειές της. Η υπόθεσή μας θα προχωρήσει στις δικαστικές αίθουσες της Νέας Υόρκης. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”.

Ο Φίλιπ Τζέρνεϊ, μέλος του NRA και δικαστής στο Κάνσας χαρακτήρισε “απογοητευτική” τη νέα δικαστική απόφαση. Η ένωση NRA κατηγορεί την Τζέιμς, που είναι Δημοκρατική, ότι επιδιώκει μια “εταιρική θανατική ποινή” σε μια κομματική ώθηση για την επίτευξη ενός “στόχου σταδιοδρομίας”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα