ΑΘΗΝΑ
12:59
|
26.04.2024
Τρεις πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Αρνείται ο Λευκός Οίκος ότι υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού με καύσιμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτοκινητιστές αλλά ακόμα και αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται να εφοδιαστούν με καύσιμα στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης στην εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline, αλλά η διακυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται ότι υπάρχει “έλλειψη” και αποδίδει την προσωρινή δυστοκία στους καταναλωτές που έσπευσαν να προμηθευτούν καύσιμα σε μεγάλες ποσότητες.

Οι πολιτείες Βιρτζίνια και Φλόριντα κήρυξαν τις περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ μία ημέρα νωρίτερα το ίδιο έπραξε και η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Η προσωρινή διακοπή των λειτουργιών της Colonial Pipeline προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά από την κυβερνοεπίθεση έχει προκαλέσει ελλείψεις στον εφοδιασμό καυσίμων σε περισσότερα από 1.000 πρατήρια βενζίνης σύμφωνα με την S&P’s Oil Price Information Service. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Colonial Pipeline μεταφέρει ημερησίως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, ντίζελ, καυσίμου αεριωθούμενων και άλλων εξευγενισμένων προϊόντων μέσω αγωγών μήκους 5.500 μιλίων (8.850 χλμ.) και μεταφέρει το 45% της τροφοδοσίας καυσίμου στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την εφαρμογή GasBuddy, η οποία βοηθάει τους αυτοκινητιστές να βρίσκουν προσφορές σε καύσιμα, το 27% των πρατηρίων βενζίνης σε περιοχές της Βόρειας Καρολίνας έχει στερέψει. Παρόμοια είναι η κατάσταση, σύμφωνα με την εφαρμογή GasBuddy στην Ατλάντα και στο Σάρλοτ. Η εφαρμογή κατέρρευσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τρίτης εξαιτίας της μαζικής ζήτησης για τις υπηρεσίες της.

Η υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζένιφερ Γκράνχολμ, τόνισε ότι η Ανατολική Ακτή δεν αντιμετωπίζει “ελλείψεις σε καύσιμα” απλά παρατηρείται μια δυστοκία. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχει βενζίνη, απλά πρέπει να την προμηθευτούμε από τα σωστά μέρη”, σχολίασε η υπουργός Ενέργειας κατά την ενημέρωση των συντακτών στον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε, “δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και συσσώρευσης καυσίμων από τους καταναλωτές”. Συνέκρινε μάλιστα την κατάσταση με τη μαζική προμήθεια προϊόντων, όπως χαρτί τουαλέτας, το πρώτο διάστημα της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Γκράνχολμ η εταιρεία Colonial Pipeline θα επαναλειτουργεί κανονικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Την περασμένη Κυριακή η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα συστήματά της μόνο όταν είναι “βέβαιη πως θα είναι ασφαλές να το κάνει” και αφού λάβει τη σχετική έγκριση από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ransomware, ανέφεραν δύο πηγές του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, καλά ενημερωμένες για την υπόθεση. Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα κρυπτογραφώντας δεδομένα και ζητώντας λύτρα για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που εκτείνεται από τα διυλιστήρια στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού γύρω από το Χιούστον του Τέξας, μέχρι τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδείξεις ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ, δήλωσε πριν από δύο ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: RT News, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα