ΑΘΗΝΑ
11:08
|
07.07.2024
Κατακόρυφη πτώση της αξίας του κρυπτονομίσματος αλλά και της μετοχής της εταιρείας μετά την ανάρτηση-ανακοίνωση στο Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Tesla αναστέλλει τις συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα bitcoin λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έλον Μασκ. Και πολύ γρήγορα η αξία του bitcoin σημείωσε κατακόρυφη πτώση ενώ βουτιά έκαναν και οι μετοχές της Tesla.

Περιβαλλοντολόγοι και μια μερίδα επενδυτών είχαν επικρίνει τον Έλον Μασκ και την Tesla όταν τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θα γίνονται δεκτές οι αγορές με bitcoin. Η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι είχε αγοράσει 1,5 δισ. δολάρια από το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο. Τελικά χθες Πέμπτη ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla άλλαξε γνώμη.

“Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη και τις συναλλαγές με bitcoin, ειδικά άνθρακα, ο οποίος επιφέρει τις χειρότερες εκπομπές καυσίμου», έγραψε ο Μασκ και πρόσθεσε, “το κρυπτονόμισμα είναι μια καλή ιδέα… αλλά δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος”. Ο Έλον Μασκ διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων δεν πρόκειται να πουλήσει ούτε ένα από τα bitcoin που είχε αγοράσει προ μηνών και σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για συναλλαγές μόλις η εξόρυξη στραφεί στη χρήση πιο βιώσιμης ενέργειας.

Αναλυτές της αγοράς αξιολογούν την κίνηση της Tesla ως μια προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών των επενδυτών που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικά (ESG) κριτήρια είναι ελκυστικά για πολλούς επενδυτές. Η Tesla, ως μια εταιρεία υπέρ της καθαρής ενέργειας, ενδέχεται να θέλει να εστιάσει περισσότερο σε αυτά τα νέα κριτήρια”, σχολιάζει στο BBC η Τζούλια Λι, αναλύτρια της Επενδυτικής Burman. “Ωστόσο”, σημειώνει η ίδια, “κάποιοι πιο κυνικοί ενδέχεται να ερμηνεύσουν την κίνηση αυτή ως μία ακόμη απόπειρα του Μασκ να επηρεάσει την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν”.

Τον περασμένο μήνα η Tesla του Μασκ ανακοίνωσε κέρδη 438 εκ δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχε καταγράψει κέρδη 16 εκ. δολαρίων. Η αύξηση αποδίδεται στις συναλλαγές της Tesla με bitcoin και άλλες πράσινες πιστώσεις. Ο Έλον Μασκ είναι από τους πιο επώνυμους υπέρμαχους των κρυπτονομισμάτων με συχνές αναρτήσεις είτε για το bitcoin, είτε για το dogecoin, που έχει για σύμβολο τον σκύλο Shiba Inu. Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού επηρεάζουν την αγορά και εκτινάσσουν τις αξίες. Τους τελευταίους μήνες βοήθησε να μετατραπεί το άγνωστο dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως αστείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο τέταρτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω ισχυρών ανέμων για σήμερα Κυριακή 7 Ιουλίου

Ο καιρός σήμερα: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας και μελτέμια

Ρωσία και Ιράν οριστικοποιούν την ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα