ΑΘΗΝΑ
18:33
|
08.05.2024
Υπογράφουν ανοιχτή επιστολή αμφισβητώντας τις ικανότητες του Μπάιντεν ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων αλλά και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 120 Αμερικανοί στρατηγοί και ναύαρχοι εν αποστρατεία υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, αλλά και την ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να εκτελεί τα καθήκοντα του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αναφέρει η New York Post.

Η επιστολή συντάχθηκε από μια ομάδα απόστρατων, ονόματι “Flag Officers 4 America” που ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ “αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο”.

Ανάμεσα στους 126 υπογράφοντες υπάρχει το όνομα του υποναυάρχου εν αποστρατεία Τζον Ποϊντέξτερ, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ρόναλντ Ρίγκαν και καταδικάστηκε για ψευδομαρτυρία στο Κογκρέσο και παρεμπόδιση της έρευνας στην υπόθεση Ιράνγκεϊτ, απόφαση που ωστόσο αργότερα ακυρώθηκε. Το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 αφορούσε μυστικές προμήθειες όπλων στο Ιράν από μέλη της κυβέρνησης. Παρών στη λίστα είναι επίσης ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γουίλιαμ Τζ. Μπόικιν, που υπηρέτησε πέντε χρόνια ως αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας υπό την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους.

Η επιστολή απηχεί τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος και εκλογικής απάτης.

Οι υπογράφοντες αναφέρουν στη επιστολή ότι δε μπορεί να αγνοηθεί η “πνευματική και σωματική κατάσταση” του Μπάιντεν, καθώς ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει γρήγορα ακριβείς αποφάσεις εθνικής ασφαλείας για ζητήματα ζωής και θανάτου, ανά πάσα στιγμή και όπου κι αν βρίσκεται. 

Η ανοιχτή επιστολή θίγει πολλά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως τους περιορισμούς για τον περιορισμό της πανδημίας, τις σχέσεις με την Κίνα και την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Η επιστολή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Μάικ Μάλεν, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των ΗΠΑ δήλωσε στο Politico ότι η επιστολή “βλάπτει τον στρατό και κατά προέκταση τη χώρα”. Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι υπογράφεται κυρίως από άτομα που δεν έφτασαν ποτέ πολύ ψηλά στην στρατιωτική ιεραρχία.

Η σμήμαρχος εν αποστρατεία Μέριμπεθ Ούλριχ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την επιστολή “αντιδημοκρατική” και εξωφρενική, τονίζοντας ότι οι απόστρατοι καταπατούν τον συνταγματικό όρκο τους. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιμένει η Φλέσσα για Τέμπη: «Με αγάπη τα είπα»

Άγιοι Ανάργυροι: ΕΔΕ για τη δολοφονία της 28χρονης-Σε ποιους καταλογίζουν ευθύνες

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Φάρσα αποδείχθηκε το τηλεφώνημα για βόμβα στην οδό Βεντήρη στο Χίλτον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα