ΑΘΗΝΑ
13:29
|
24.04.2024
Οι αποψινές ρουκέτες από το Λίβανο και οι προετοιμασίες χερσαίας επέμβασης στη Γάζα αυξάνουν τους κινδύνους ευρύτερης σύρραξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων με πιθανή την έναρξη χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας προχωρά η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά την στήριξη που εξασφάλισε από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες των περισσότερων χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο η σύγκρουση να πάρει ευρύτερες διαστάσεις είναι κάτι παραπάνω από πιθανό μετά την εκτόξευση τριών ρουκετών από τη μεριά του νοτίου Λιβάνου ανοικτά των ακτών του βορείου Ισραήλ.

Σύμφωνα με δήλωση Ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου, οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα καθώς έπεσαν (τελικά) σε θαλάσσια περιοχή.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, εντούτοις κάποιες πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ως πιθανό δράστη μικρή ομάδα Παλαιστινίων του Λιβάνου αντί της σιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που είχε προσφερθεί (λίγο μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα) να συνδράμει την ισλαμική Χαμάς εφόσον της το ζητήσει.

Κλήτευση 9.000 Ισραηλινών εφέδρων

Απόψε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς έδωσε εντολή για την κλήτευση όχι 7.000 (όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) αλλά 9.000 εφέδρων, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες για την εξαπόλυση χερσαίας επέμβασης μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα με πιθανό στόχο την δημιουργία “τετελεσμένων” πριν την άφιξη του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Χάντι Αμρ, που είναι αρμόδιος για τις ισραηλινο-παλαιστιανιακές υποθέσεις, από την ερχόμενη βδομάδα στο Ισραήλ.

IDF sends 3 more battalions to West Bank in bid to curb violence | The  Times of Israel

Οι κινήσεις αυτές εντείνουν την πολεμική δηλώσεων αλλά και την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών και από τη μεριά της ισλαμικής Χαμάς με εκπρόσωπο της οργάνωσης νωρίτερα σήμερα να δηλώνει ξεκάθαρα πως μέσα στους πιθανούς στόχους είναι και η Ντιμόνα όπου υπάρχουν οι “μυστικές” ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Wüste Negev: Rakete aus Syrien schlägt in der Nähe von israelischer  Atomanlage ein - WELT

Δεκάδες οι νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές σφοδρές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει από τη Δευτέρα ως νωρίς σήμερα το απόγευμα το θάνατο τουλάχιστον 87 ατόμων, εκ των οποίων 18 παιδιά και βρέφη.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική αφού πέρα από τις διαδοχικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς έχουν αρχίσει οι ελλείψεις σε καύσιμα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία γεννητριών και προκαλούν διαδοχικά μπλακ-άουτ και διακοπές στην ύδρευση του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει από την αρχή της βδομάδας το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων αμάχων.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ απαιτεί…

Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας την σθεναρή καταδίκη των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ και την αναγνώριση “του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ”.

Israeli Ambassador Gilad Erdan speaks at the UN in New York. (Shahar Azran/Israeli Mission to the UN)

Το θράσος του Ισραηλινού πρέσβη εκδηλώνεται μετά από δύο επιτυχείς προσπάθειες των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την έκδοση καταδικαστικής απόφασης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή τάχα κάτι τέτοιο “θα περιέπλεκε τα πράγματα”.

Προωθώντας την ισραηλινή προπαγάνδα περί…”κράτους που δέχεται επίθεση” και άρα είναι σε φάση “αυτοάμυνας” ο Γκιλάντ Ερντάν ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Τουίτερ βίντεο ώστε να δείξει πώς θα ήταν εάν οι επιθέσεις γίνονταν σε Ουάσιγκτον ή Λονδίνο. Δεν έκρυψε πως έστειλε το ίδιο βίντεο σε Αμερικανούς βουλευτές, γερουσιαστές και δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα