ΑΘΗΝΑ
22:04
|
19.04.2024
Δεκάδες νεκροί, μεταξύ τους και 16 παιδιά στην Παλαιστίνη. Κατάρρευση 14όροφου κτιρίου στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν "επιπλήττει" τον Αμπάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνεται η αιματηρή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στην πλέον σφοδρή ένοπλη αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων.

Την ίδια ώρα και με φόντο το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφράζει τη σθεναρή υποστήριξή του στο Τελ Αβίβ.

“Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του”, είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους την Τετάρτη (12/5), ενώ λίγο αργότερα, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίκεν,τόνισε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς ότι πρέπει να τερματισθούν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπάιντεν επανέλαβε την “ακλόνητη” υποστήριξη της Ουάσιγκτον “στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στο νόμιμο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του”.

Ο Μπλίνκεν “καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ”, αναφέροντας επίσης εν συντομία τη σημασία της “προστασίας των αμάχων”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ιερουσαλήμ, μια πόλη τόσο σημαντική για τους ανθρώπους της πίστης από όλο τον κόσμο, πρέπει να είναι τόπος ειρήνης.

Σε τουίτ που ανάρτησε, τόνισε ότι υποστηρίζει το “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μετά από τρεις νύχτες συνεχόμενων ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων στη Γάζα, με πυραύλους να εκτοξεύονται από την πλευρά της Χαμάς σε πόλεις του Ισραήλ και εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ να στοχεύουν κτήρια και εγκαταστάσεις του παλαιστινιακού εδάφους.

Αν και τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών, έχασαν μέχρι στιγμή τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών πληγμάτων σε κατοικημένες περιοχές, ο Μπάιντεν δεν φαίνεται να προέτρεψε τον ισραηλινό ομόλογό του να τερματίσει τις επιθέσεις, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αναφέρουν ότι επτά πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις πυραυλικές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.


Αργότερα την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου η διοίκηση επιβλέπει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και “τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση των εντάσεων”, εκφράζοντας επίσης συλλυπητήρια για όσους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

“Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως και ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν δεν έκανε καμία αναφορά στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές – που έχουν στοχεύσει αρκετά πολυώροφα κτήρια σε ολόκληρη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των συγκροτημάτων διαμερισμάτων και των γραφείων που στεγάζουν οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης – αντ ‘αυτού, εστίασε όλη την προσοχή του στους παλαιστινιακούς πυραύλους.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών ξέσπασε μετά από μία σειρά έντονων διαμαρτυριών κατά των προγραμματισμένων εξώσεων Παλαιστινίων κατοίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλώσεις συνάντησαν την σκληρή αστυνομική καταστολή – με αποκορύφωμα τα επεισόδια στο τέμενος Al Aqsa – με εκατοντάδες διαδηλωτές να τραυματίζονται στα επεισόδια. Ο θυμός για τις εξώσεις, καθώς και η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, έδωσαν το έναυσμα για την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα τη Δευτέρα το βράδυ, όταν και ξεκίνησε ο αιματηρός κύκλος των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Δημοκρατικοί του αμερικανικού Κογκρέσου κάλεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιδράσει στις επικείμενες εξώσεις, με 25 νομοθέτες να υπογράφουν μια επιστολή αυτή την εβδομάδα εκφράζοντας την “βαθιά ανησυχία” του για το σχέδιο του Ισραήλ “να εκτοπίσει βίαια σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιους” σε δύο γειτονιές της Ιερουσαλήμ.

Τα σχέδια του Ισραήλ να κατεδαφίσουν παλαιστινιακά σπίτια στο Αλ Μπουστάν και να εκδιώξουν Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους στο Σέιχ Τζάραχ, παραβιάζουν σαφώς την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Απευθυνόμενη στον Μπλίνκεν, η επιστολή συνεχίζει να σημειώνει ότι περίπου 5.000 σπίτια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεδαφίστηκαν από τις ισραηλινές αρχές μεταξύ του 1967 και του 2017, ενώ ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του Τελ Αβίβ στην ευρύτερη Δυτική Όχθη.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δέχθηκε επίσης κριτική από τους Σώμα των Δημοκρατικών για τις δηλώσεις του σχετικά με τις μάχες στη Γάζα, με την Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές να καταγγέλει τη δήλωση του που υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η Κορτές τόνισε ότι δηλώσεις σαν αυτές εντείνουν τον κλυκλο βίας και υπονοούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιταχθούν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – δηλαδή, τις απελάσεις Παλαιστινίων και τις επιθέσεις στο τέμενος Αλ Άκσα.

Στο κενό οι προσπάθειες εκεχειρίας

Βομβαρδίζουν οι μεν, ρίχνουν ρουκέτες οι δε και οι νεκροί υπολογίζονται σε δεκάδες, με τις περισσότερες απώλειες να σημειώνονται στη Γάζα. Εκατοντάδες είναι τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ από το πυροβολικό και την αεροπορία, με στόχους κτίρια και εγκαταστάσεις των Παλαιστίνιων. Ανακοινώθηκε ότι δεκάδες είναι και τα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή. Μεταξύ αυτών και ο διοικητής της ταξιαρχίας για την Πόλη της Γάζας.

“Ευχαριστώ τη μεγάλη αδελφική χώρα, την Αίγυπτο, που άνοιξε όλα τα νοσοκομεία της στο βόρειο Σινοά για να δεχτεί τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας”, έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Η Αίγυπτος άνοιξε τη συνοριακή διέλευση της Ράφα, το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για την υποδοχή τραυματιών πολιτών από τη Λωρίδα κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής “Αΐντ Ελ Φιτρ” που ακολουθεί της ολοκλήρωσης του ιερού για τους Μουσουλμάνους μηνός του Ραμαζανίου.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 67 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Παλαιστίνη μεταξύ των οποίων 16 μικρά παιδιά, ενώ 7 θύματα μετρά το Ισραήλ ανάμεσά τους κι ένα 6χρονο κορίτσι.

Επιπλέον, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια αντιπαράθεσης με τον ισραηλινό στρατό κοντά στην πόλη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (13/5), το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Καταρρέει 14όροφο κτίριο στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει νωρίτερα ότι άνδρες του άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίου “επιτιθέμενου” κοντά στη Ναμπλούς και ότι τον “εξουδετέρωσαν”, χωρίς να επιβεβαιώσει τον θάνατό του ή να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό το αιματηρό επεισόδιο.

Βίντεο που δημοσίευσε ο λογαριασμός του Al Jazeera στο Twitter, δείχνει τη συγκλονιστική στιγμή που κτίριο 14 ορόφων στη Γάζα, που στέγαζε γραφεία μέσων ενημέρωσης, καταρρέει τη στιγμή που χτυπήθηκε από ισραηλινή βόμβα. 

Οι ένοικοι του κτιρίου είχαν προειδοποιηθεί να το εγκαταλείψουν νωρίτερα, ενώ ένα ακόμα κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές από ισραηλινά αεροπορικά πυρά.

Η Χαμάς από την πλευρά της απαντάει με εκτόξευση ρουκετών στο Τελ Αβίβ και στην πόλη Μπεερσέμπα στο νότο του εβραϊκού κράτους με τους κατοίκους να καταφεύγουν στα καταφύγια καθώς αρκετές διαφεύγουν του “Σιδερένιου Θόλου”. Για πρώτη φορά, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας. “Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να σταματήσουμε την αναρχία και να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις πόλεις του Ισραήλ, με σιδερένια γροθιά εάν χρειαστεί, με όλες μας τις δυνάμεις εάν χρειαστεί” δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

“Η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας”, απαντά ο Ισμαήλ Χανίγια ηγέτης της Χαμάς. Η πόλη Λοντ, στην οποία ζουν τόσο Ισραηλινοί όσο και Άραβες έχει μετατραπεί σε σκηνικό πολέμου. Εκεί, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από διήμερες συγκρούσεις, οι οποίες δεν σταματούν ούτε στη διάρκεια της νύχτας.

Χθες Τετάρτη το πρωί εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωνε πως εκτοξεύθηκαν κάπου 1.000 ρουκέτες από ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια. Νωρίς σήμερα ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε “περίπου” 1.500 ρουκέτες.

Στη Γάζα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών κατέρρευσε. Οι ένοικοι του είχαν προειδοποιηθεί να το εγκαταλείψουν νωρίτερα. Ένα ακόμα κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πυρά. Πέντε Ισραηλινοί έχασαν την ζωή τους από επιθέσεις της Χαμάς, με τον Νετανιάχου να ορκίζεται εκδίκηση.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκριναν χθες Τετάρτη σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα βομβαρδιστεί το υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά την περιοχή να γίνει δυσκολότερο να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες να τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε “αμοιβαία βάση”.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, κάλεσε το Μπάιντεν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μαζί με τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια δραματική κλιμάκωση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε και αυτός Ισραήλ κα Παλαιστίνιους σε αυτοσυγκράτηση, δηλώνοντας πολύ ανήσυχος και ζητώντας επείγουσα αποκλιμάκωση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας καταδίκασε σήμερα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πόλεων, κάνοντας λόγο για “βία η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο” και επισημαίνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

 “Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει” τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Με πληροφορίες από RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα