ΑΘΗΝΑ
11:43
|
28.05.2024
Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για το δικαίωμα στη μόρφωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τα Εσπερινά”, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν χθες έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να μην εφαρμοστεί το ισοπεδοτικό μέτρο της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων.

Στην κινητοποίηση στην Αθήνα συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αλλά και από τοπικές ΕΛΜΕ, που είχαν μάλιστα προκηρύξει και διευκολυντικές στάσεις εργασίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να συναντηθούν και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το “παρών” στην κινητοποίηση έδωσαν και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, με τη συμμετοχή μαθητών των Εσπερινών Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και των εκπαιδευτικών που στηρίζουν τον αγώνα των μαθητών να διαγωνιστούν ισότιμα για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη μέχρι τον Βόλο και το Ηράκλειο της Κρήτης, εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες ζήτησαν να μη στερηθούν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς κάτι τέτοιο “θέτει απαγορευτικούς φραγμούς και εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυτές των μαθητών των Ημερήσιων Λυκείων, οι οποίοι κατά τεκμήριο εκκινούν από ένα πιο προνομιακό υπόβαθρο” αναφέρουν τα 15μελή συμβούλια Εσπερινών Ελλάδος στο χθεσινό τους κάλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Ο κ. Κόπτσης ζήτησε να κατατεθεί σχετικό υπόμνημα στο οποίο δεσμεύτηκε να απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπόμνημα θα κινηθεί στους εξής τρεις βασικούς άξονες:

1. Θα τονιστεί ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας να ψηφίζεται νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην τους “όρους του παιχνιδιού”, με ρυθμίσεις του μάλιστα να τίθενται σε ισχύ ήδη από φέτος.

2. Θα ζητηθεί εξαίρεση από την ΕΒΕ όσων υποψηφίων διαγωνίζονται για το επιπλέον ποσοστό του 1% των θέσεων που προρίζονται για τους μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

3. Σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί η παραπάνω εξαίρεση, τότε θα προτείνουν να εφαρμοστεί ξεχωριστή ΕΒΕ, μόνο για τα Εσπερινά, ούτως ώστε οι υποψήφιοι των σχολείων αυτών να διαγωνιστούν μεταξύ τους επί ίσοις όροις.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι μαθητές των εσπερινών Γυμνασίων, οι οποίοι είναι ενήλικοι όταν πήγαν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν το self test που απαιτείται για την είσοδό τους στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, πήραν την η απάντηση ήταν ότι δεν προβλέπονταν γι’ αυτούς η δωρεάν χορήγηση. 

Προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αναγκάστηκαν να αγοράσουν οι ίδιοι τα self test.

Πηγές: efsyn, alfavita

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τελικός Conference League: ΗΣΑΠ μόνο για οπαδούς

Μπαγκλαντές: Κυκλώνας με διάρκεια ρεκόρ άφησε πίσω του 15 νεκρούς

Ως εδώ!: Πορεία γειτονιάς στα Εξάρχεια την Παρασκευή 31 Μαΐου

Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες: Συνέδριο το Σάββατο 1 Ιουνίου στον Πειραιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα