ΑΘΗΝΑ
09:21
|
19.04.2024
Με φύλλο οδηγιών απεργοσπασίας και φίμωσης των εργατικών αντιδράσεων, προσομοιάζει το κεφάλαιο του εργασιακού νομοσχεδίου για τη... “διαφάνεια στον συνδικαλισμό”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με φύλλο οδηγιών απεργοσπασίας και φίμωσης των εργατικών αντιδράσεων, προσομοιάζει το κεφάλαιο του εργασιακού νομοσχεδίου για την… “διαφάνεια στον συνδικαλισμό”. Τόσο διαφανής, ώστε με την εφαρμογή των διατάξεων, θα εξελιχθεί σε αόρατος!

Φακέλωμα των εργαζομένων που συνδικαλίζονται, διευκόλυνση της απόλυσης συνδικαλιστών, απονεύρωση των απεργιών με την χρήση απεργοσπαστικών μηχανισμών που θα προστατεύονται νομικά και διευκόλυνση της αλλοίωσης των ψηφοφοριών για την πραγματοποίηση απεργίας.

Το καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστικών, εξομοιώνεται με αυτό των…εγκύων (!) και στους λόγους απόλυσης συμπεριλαμβάνεται η βιαιοπραγία. Παράλληλα, καταργείται η επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και η απόλυση θα κρίνεται από τα δικαστήρια.

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε συνδικαλιστής μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας, να απολυθεί για δήθεν “σπουδαίο λόγο” και στην συνέχεια προκειμένου να δικαιωθεί να εμπλακεί σε μια χρονοβόρο και πολυέξοδη δικαστική περιπέτεια. Έως ότου δικαιωθεί ο συνδικαλιστής, στον χώρο εργασίας θα επικρατεί τρόμος και η συνδικαλιστική οργάνωση θα έχει αποδυναμωθεί, αν όχι διαλυθεί…

Παράλληλα, θα καθιερωθεί Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Η καταχώρηση, των οργανώσεων σε αυτό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα και να ασκούν τα δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κήρυξης απεργίας. Έτσι, οι συνδικαλιστές θα είναι “φακελωμένοι”.

Κι αν παρόλα αυτά, τολμήσουν να προτείνουν απεργία; Το νομοσχέδιο, δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικής) ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση των εργοδοτικών μηχανισμών, ως προς την άσκηση πιέσεων στους εργαζόμενους- ηλεκτρονικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα βρίσκονται μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον: Την γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Τουφεκιά στον αέρα

Κι αν, τελικά, ληφθεί απόφαση για απεργία; Τότε, προβλέπεται η απαγόρευση της παρεμπόδισης εργαζομένων, οι οποίοι κατά την διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.

Δηλαδή, οι απεργοί καλούνται να διευκολύνουν τους απεργοσπάστες, υπό την Δαμόκλειο σπάθη της διακοπής της απεργίας με δικαστική εντολή, σαμποτάροντας οι ίδιοι το ύστατο μέσο αντίδρασης τους.

Ειδικά για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι απεργοί θα είναι υποχρεωμένοι να γίνουν…απεργοσπάστες, καθώς προβλέπεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας 33% κατά την διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο, όπως Υγεία, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, διύλιση πετρελαίου, αποκομιδή απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στα λιμάνια και μισθοδοσία στο δημόσιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα