ΑΘΗΝΑ
01:21
|
19.04.2024
H Δανία προχωρά στην εκταφή εκατομμυρίων σαπισμένων μινκ υπό τον φόβο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Δανία προχωρά στην εκταφή εκατομμυρίων σαπισμένων μινκ, τα οποία σφαγιάστηκαν λόγω των ανησυχιών ότι μεταλλαγμένη παραλλαγή του ιού θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η κυβέρνηση της Δανίας διευκρίνισε ότι υπό τον φόβο διάδοσης μεταλλάξεων του κορονοϊού θα γίνει εκταφή και αποτέφρωση σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια βιζόν, προκειμένου να προληφθεί ο κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.  

Υπενθυμίζεται ότι η Δανία προχώρησε στη σφαγή 15 εκατομμυρίων και πλέον μινκ, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στην τοπική οικονομία γούνας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποια από τα ζώα που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους σε περιοχή του στρατού στα δυτικά της χώρας επανεμφανίστηκαν στην επιφάνεια λόγω των αερίων αζώτου και φωσφόρου που παράγονται κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσής τους. 

Όσοι ζουν σε κοντινή απόσταση από τους χώρους ταφής των βιζόν έχουν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι ενδέχεται να εκτεθούν σε επιβλαβή δυσοσμία κατά τη διάρκεια των εκταφών.

Λυπάμαι που αυτό θα προκαλέσει θόρυβο και δυσοσμία, αλλά νομίζω ότι οι κάτοικοι θα προτιμούσαν να έχουν αυτή την κατάσταση για σύντομο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια να γνωρίζουν ότι το πρόβλημα λύθηκε και ο κίνδυνος ρύπανσης εξαλείφθηκε, παρά ότι πρέπει να ζήσουμε με την αβεβαιότητα για πολλά χρόνια μπροστά μας” δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ράσμους Πρεν.

Τα αποσυντεθειμένα πτώματα των μινκ θα αποτεφρωθούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά, η διαδικασία της εκταφής και της καύσης των περίπου 13.000 τόνων νεκρών βιζόν αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η σφαγή των μινκ ήταν λανθασμένη κίνηση καθώς αρχικά εκτελέστηκε χωρίς το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο.

“Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ζητήσω συγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη για αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα”, είχε δηλώσει η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν κατά τη διάρκεια επίσκεψή της σε εκτροφείο στο Κόλντινγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα