ΑΘΗΝΑ
16:51
|
30.01.2023
Νέες βιαιότητες και καταλήψεις ναών της νόμιμης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες βιαιότητες και κατάληψεις ναών της νόμιμης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά. Τελευταίο περιστατικό, η κατάληψη του ναού του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννη του Θεολόγου, στην εκκλησιαστική επαρχία Σάρνι της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η κατάληψη έγινε με την υποστήριξη των τοπικών κρατικών αρχών και τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, στο χωριό Ζαμπολότιε του δήμου Βλαντιμιρέτς στην περιφέρεια του Ρόβνο της Ουκρανίας .

Σύμφωνα με τους πιστούς, οι δράστες συνεννοήθηκαν μέσω Viber, ανακοινώνοντας ιερά ακολουθία των σχισματικών στις 10 Μαΐου, ώρα 6π.μ. στον ναό του Αγίου Ιωάννη.

«Μόλις είδα την ανακοίνωση, αμέσως έτρεξα στο χώρο του ναού. Οι κλειδαριές ήταν σπασμένες, περίπου τριάντα άτομα από την περιοχή εισήλθαν εντός του ναού, ενώ οι «Δημοτικοί φύλακες» και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ντερεβιαντσούκ και Ζντανιούκ «φρουρούσαν» τον ναό», διηγήθηκε ο βοηθός του επιτρόπου του ναού, Σέργιος Σερεντιούκ. «Όταν οι άνθρωποί μας, οι οποίοι επίσης προσέτρεξαν στον ναό, επιχειρούσαν να εισέλθουν, τους ψέκαζαν με αφρό από τους πυροσβεστήρες». Σύμφωνα με μια ενορίτισσα, εκπρόσωποι των «Δημοτικών φυλάκων» ψέκαζαν προς την κατεύθυνση όσων ενοριτών κατέφθασαν στον τόπο του συμβάντος όχι μόνον αφρό πυροσβεστήρων, αλλά και «κάποιο αέριο», πράγμα, που μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο βίντεο, που γύρισε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στις σκηνές, που καταγράφηκαν σε βίντεο στο σημείο των γεγονότων, φαίνεται ότι οι οπαδοί των σχισματικών δίπλα στον ναό δεν είναι περισσότεροι από δέκα-δώδεκα άτομα. «Και αυτοί οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται πλειονότητα της κοινότητας. Κρύφθηκαν για να μην φαίνονται. Τέτοιου είδους κοινότητα είναι», ειρωνεύονται με πικρία ενορίτες της κανονικής Εκκλησίας. Τόνισαν μάλιστα ότι οι ιδιωτικοί αστυνομικοί με μάσκες, οι οποίοι κατέλαβαν τον ναό με τη βία, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το χωριό.

Οι σχισματικοί εκδήλωσαν τις απαιτήσεις τους για τη δικαιοδοσία του ναού ήδη από το Μέγα Σάββατο παραμονές του Πάσχα. Εκείνη την ημέρα, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, αποφάσισαν να ευλογήσουν τα πασχαλινά τσουρέκια («κουλιτσί») και αφού προσκάλεσαν σχισματικό ιερέα στον χώρο του ναού, έκλεισαν τις πύλες με αλυσίδα.

«Στην εκκλησία δεν είναι οικοδεσπότες και δεν γνωρίζουν εκεί τίποτε. Γι᾽ αυτό ανεμπόδιστα εισήλθαμε στην αυλή από την άλλη πλευρά», εξιστορεί η Μαργαρίτα, ενορίτισσα της κοινότητας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, συμπληρώνοντας ότι «πετάξαμε εκτός περίφραξης τα ίχνη της παρουσίας τους και καθαρίσαμε τον χώρο. Εορτάσαμε το Πάσχα ήσυχα με μεγάλη συρροή κόσμου».

Μετά την είδηση της αρπαγής του ναού τα μέλη της τοπικής θρησκευτικής κοινότητας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας άρχισαν να συγκεντρώνονται όλοι μαζί και κάλεσαν την αστυνομία. Επί αρκετές ώρες, με τη μεσολάβηση των αστυνομικών οργάνων, διεξάγονταν συνομιλίες.

«Αρχικώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά στη συνέχεια, αφού άκουσαν ότι οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι έτοιμοι να εγκαταστήσουν σκηνές για να περιφρουρούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως με βάρδιες έξω από τον ναό, δέχθηκαν παρ᾽ όλ᾽ αυτά την πρόταση της αστυνομίας και απομάκρυναν τους ανθρώπους της [σχισματικής] «ΟΕΟ» από τον ναό», διηγήθηκε ο πρωθιερέας Βίκτωρ Ζεμλιανόι, επικεφαλής του Τμήματος της εκκλησιαστικής επαρχίας Σάρνι επί ζητημάτων Διευθετήσεως Διομολογιακών Αντιπαραθέσεων.

Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών ο ναός σφραγίσθηκε, και οι αστυνομικοί ανέλαβαν να φυλάσσουν τα κλειδιά μέχρι τη δικαστική απόφαση.

Μέχρι τότε, η θρησκευτική κοινότητα της κανονικής Εκκλησίας είναι αναγκασμένη να τελεί τις ακολουθίες σε οίκημα της ενορίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα τελούνται υπαίθριες δοξολογίες στον χώρο του ναού της.

Η αντιπαράθεση γύρω από τον ναό στο χωριό Ζαμπολότιε συνεχίζεται από το 2019. Στο διάστημα που μεσολάβησε οι ντόπιοι οπαδοί της «ΟΕΟ», με επικεφαλής τον Ιβάν Μέλνικ, οργανωτή της «μεταβάσεως» στο σχισματικό νεοσύστατο μόρφωμα, τρεις φορές συνεκάλεσαν συνέλευση της εδαφικής κοινότητας.

«Για τρίτη φορά, γνωρίζοντας ότι οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πολλοί στο χωριό, ενώ αυτοί είναι μόνον τριάντα άτομα, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε ερήμην μας», λέει η κάτοικος του χωριού Ζαμπολότιε Μαργαρίτα και συμπλήρωσε: «Μετά από αυτή τη συνέλευση, κατασκεύασαν πλαστά έγγραφα και μετέγραψαν την κοινότητά μας».

Με πληροφορίες από το spzh

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πτώση Phantom: Βρέθηκε νεκρός ο ένας πιλότος

Πλειστηριασμοί: Πετάνε στον δρόμο καρδιοπαθή με 3 παιδιά

Χημικά στην Καρδίτσα σε βάρος των αγροτών

Πτώση Phantom: Αγωνία για τους 2 πιλότους (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα