ΑΘΗΝΑ
23:06
|
24.04.2024
Η Χιλή εκλέγει Συντακτική Επιτροπή για τη διαμόρφωση νέου συντάγματος, προκειμένου να αντικαταστήσει το σύνταγμα της δικτατορίας Πινοσετ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χώρα της Νότιας Αμερικής πρόκειται να εκλέξει Συντακτική Επιτροπή 155 ατόμων, που θα επιφορτιστούν με τη διαμόρφωση ενός νέου συντάγματος, προκειμένου να αντικατασταθεί αυτό που επιβλήθηκε κατά τη στρατιωτική δικτατορία του Πινοσέτ, σύμφωνα με δημοσίευμα του France24. Αναδείχθηκε έτσι το κύμα απόρριψης ενάντια στο τρέχον πολιτικό σύστημα, που ήταν εμφανές κατά τη διάρκεια των ταραχών που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο το έθνος στα τέλη του 2019, με μια σειρά από διαμαρτυρίες ενάντια στις αυξημένες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες σε ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Η απόφαση για τη διαμόρφωση του νέου συντάγματος λήφθηκε μέσω ενός δημοψηφίσματος όπου σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ, αν και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα γύρω από το περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Συντάγματος. Το έγγραφο που θα προκύψει από τις εργασίες του νέου κοινοβουλίου, πρόκειται να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα του 2022 και εάν απορριφθεί, θα παραμείνει σε ισχύ το υπάρχον Σύνταγμα.

Ακτιβιστές και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κινητοποιηθεί ζητώντας να καθιερωθεί η έμφυλη ισότητα, το δικαίωμα στην άμβλωση και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ διαρκές παραμένει το αίτημα για περισσότερη συμπερίληψη των αυτόχθονων κατοίκων της Χιλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκαεπτά έδρες του κοινοβουλίου προορίζονται για εκπροσώπους των αυτόχθονων πληθυσμών, πράγμα που δεν αναφέρεται στο υπάρχον Σύνταγμα. Επιπλέον, τα μέλη του κογκρέσου αποκλείονται εκ προοιμίου από  το σώμα που θα διαμορφώσει το νέο Σύνταγμα, ενώ, βάσει του νόμου, το εν λόγω σώμα πρέπει να αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες, με τον ΟΗΕ να επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που ένα Σύνταγμα συντάσσεται  υπό όρους ισότητας των φύλων.

Οι εκλογές είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά καθυστέρησαν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η Χιλή κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην εκστρατεία εμβολιασμού, με το 60% των Χιλιανών να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Ωστόσο οι περισσότερες περιοχές της χώρας παραμένουν υπό κάποιους περιορισμούς για την εξάπλωση της πανδημίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα