ΑΘΗΝΑ
18:34
|
18.04.2024
Στοχοποίηση του ανώτερου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στοχεύει η ανώτερη πολιτική προσωπικότητα της Χαμάς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera και ρεπόρτερ του πρακτορείου δήλωσε από τη Γάζα ότι για πρώτη φορά στο διάστημα των έξι ημερών από την έναρξη της επίθεσης, οι Ισραηλινοί στόχευσαν και επιτέθηκαν στο σπίτι του ανώτερου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Khalil al-Hayya στην ανατολική πόλη της Γάζας.

Παλαιστινιακές ομάδες απάντησαν με ριπές πυραύλων προς την Beer Sheva, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο al-Hayya δεν βρισκόταν στο σπίτι τη στιγμή της επίθεσης. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το σπίτι του al-Hayya αποτελεί μέρος της «τρομοκρατικής υποδομής» της Χαμάς.

Δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων,  έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο το πρωί μετά από αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής υπηρεσίας διάσωσης. Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται οκτώ παιδιά και δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν την ώρα που βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι κατάφερε τουλάχιστον πέντε πλήγματα εναντίον της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων ενός από  τα στρατηγεία του Ταουφίκ Αμπού Νάιμ, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς, καθώς και “πολλών σημείων εκτόξευσης ρουκετών” στο βόρειο και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και κτηρίων “της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού” της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών χθες Παρασκευή, 126 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, εκ των οποίων 31 παιδιά, και 950 άτομα έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: https://www.ochaopt.org/data/casualties

Περισσότερες από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, με 9 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών ένα παιδί και ένας στρατιώτης, και να έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 560.

Πηγή: https://www.ochaopt.org/data/casualties

10.000 Παλαιστίνιοι που κατοικούν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκδιωχθεί 

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων τουΟΗΕ, μέσω της εκπροσώπου του, Lynn Hastings, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας «εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών» μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

«Βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία, τεμένη και σε άλλα μέρη εν μέσω της πανδημίας με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, είδη υγιεινής και υπηρεσίες υγείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Νοσοκομεία και πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης εξαρτώνται από ηλεκτρικό ρεύμα, που θα εξαντληθεί την Κυριακή» προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Το Γραφείο τόνισε πως οι ισραηλινές αρχές και οι παλαιστινιακές ομάδες πρέπει αμέσως να επιτρέψουν στον ΟΗΕ και σε ανθρωπιστικούς εταίρους του να φέρουν καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια και να αναπτύξουν ανθρωπιστικό προσωπικό.

«Όλα τα μέρη πρέπει πάντα να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε η εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού για άμεση αποκλιμάκωση στη Γάζα και το Ισραήλ.

Έτοιμη να αναλάβει δράση η Χεζμπολάχ;

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Moon of Alabama, ο ισραηλινός στρατός είχε προγραμματίσει εδώ και αρκετό καιρό μεγάλης κλίμακας ελιγμούς 30 ημερών, ως προσομοίωση επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Αν και το IDF ξεκίνησε την Κυριακή την άσκηση «Άρματα της Φωτιάς» που αποτελεί προσομοίωση του πολέμου σε πολλά μέτωπα, και κυρίως εναντίον της Χεζμπολάχ στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής εκτόξευσης πυραύλων και πυραύλων το Ισραήλ διέκοψε τους ελιγμούς τη Δευτέρα, για να επικεντρωθεί στην κλιμακούμενη βία στην Ιερουσαλήμ.

Κατέρρευσε, έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό, πολυώροφο κτίριο στη Γάζα, όπου στεγάζονται το AP και το Al Jazeera

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σήμερα το κτίριο, 12-13 ορόφων, όπου στεγάζονται τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς.

«Ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του AP στην πόλη της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο Τζον Γκάμπρελ, ένας δημοσιογράφος του AP.

«Ο στρατός είχε προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του πύργου, στον οποίο το AP έχει τα γραφεία του, ότι θα στοχοθετηθεί», ανέφερε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν το πολυώροφο κτίριο να πλήττεται από πυραύλους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera επιβεβαίωσε στο Twitter ότι τα κεντρικά του βρίσκονταν σε αυτό το κτίριο και αναμετέδωσε ζωντανά τις εικόνες του πύργου να καταρρέει, μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

«Βόμβες θα μπορούσαν να πέσουν στο γραφείο μας. Τρέξαμε στις σκάλες από τον 11ο όροφο και κοιτάζουμε τώρα το κτίριο από μακριά, προσευχόμενοι ο στρατός να ανακαλέσει» έγραψε σε tweet λίγο πριν από το αεροπορικό πλήγμα ο Φάρες Άκραμ, ανταποκριτής του AP στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Κρατικά υποκινούμενες οι εκρήξεις στους Nord Stream, λένε οι ασφαλιστικές

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα