ΑΘΗΝΑ
11:18
|
03.05.2024
Το σκεπτικό της απόφασης των διοργανωτών – Προβληματισμένοι οι ομοφυλόφιλοι αστυνομικοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διοργανωτές του Pride της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι τα μέλη της αστυνομίας δεν θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην παρέλαση της Υπηρηφάνειας καθώς η παρουσία τους κρίνεται “απειλητική” προς όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. “Το αίσθημα ασφάλειας, το οποίο έχουν χρέος να παρέχουν τα όργανα της έννομης τάξης, μπορεί να γίνει απειλητικό και ορισμένες φορές επικίνδυνο προς τα μέλη της κοινότητάς μας, τα οποία συχνά στοχοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις ή πέφτουν θύματα υπερβολικής βίας χωρίς λόγο”, αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών του Pride της Νέας Υόρκης.  

Οι παρελάσεις Pride με τη συμμετοχή μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι μια ετήσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, η οποία προσελκύει πλήθος κόσμου. Συνήθως οι παρελάσεις πραγματοποιούνται με διακριτική παρουσία της αστυνομίας, αλλά η φετινή απαγόρευση, λένε οι διοργανωτές, έχει στόχο να “δημιουργήσει έναν πιο ασφαλή δημόσιο χώρο για όλες τις περιθωριοποιημένες ομάδες”. “Το Pride της Νέας Υόρκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμβάλει σε μια ατμόσφαιρα φόβου για τα μέλη της κοινότητας”, επισημαίνουν οι διοργανωτές. Ο συνεπικεφαλής του Pride της Νέας Υόρκης, Αντρέ Τόμας διευκρίνισε επίσης ότι η “απόφαση ελήφθη έπειτα από μήνες συζητήσεις με εκπροσώπους της κοινότητας”.

Ο αστυνομικός Μπράιαν Ντάουνι, πρόεδρος της Ομάδας Δράσης Γκέι Αστυνομικών (GOAL) δήλωσε στην εφημερίδα “New York Post” ότι εκατοντάδες μέλη του αστυνομικού σώματος συμμετέχουν στην παρέλαση της Υπερηφάνειας εδώ και πολλές δεκαετίες. “Η κοινότητα είχε αγκαλιάσει την ομάδα GOAL διότι μας θεωρούσαν παράγοντες αλλαγής. Αυτό ήταν μια πρόοδος και στόχος μας ήταν να χτίσουμε γέφυρες και όχι τείχη με την κοινότητα”. O αστυνομικός Μπράιαν Ντάουνι καταδίκασε την απόφαση της διοργανωτικής επιτροπής επισημαίνοντας ότι η ίδια η επιτροπή δεν είναι σε θέση να αναλάβει την ασφάλεια μιας τόσο μαζικής πορείας. Το περσινό Pride της Νέας Υόρκης είχε ακυρωθεί λόγω της πανδημίας. Φέτος στόχος είναι να γίνουν κάποιες δια ζώσης εκδηλώσεις με μικρό αριθμό συμμετεχόντων ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παρέλασης θα γίνει εικονικά.

Πάντως εδώ και χρόνια πολλοί είναι οι ακτιβιστές που ζητούσαν την απαγόρευση της παρουσίας των αστυνομικών στην παρέλαση της Υπηρηφάνειας εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών αστυνομικής βίας. Το 2017 το Τορόντο πρώτο κήρυξε “ανεπιθύμητους” τους αστυνομικούς στο Pride. Η απαγόρευση της Νέας Υόρκης θα ισχύσει μέχρι το 2025 και μετά θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση η απόφαση.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα