ΑΘΗΝΑ
01:16
|
08.09.2024
ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν τις πρώτες συνομιιλίες την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης Ουάσιγκτον-Βρυξελλών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην έναρξη συνομιλιών την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο να “επιλυθεί το πρόβλημα” της πλεονάζουσας παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου, ώστε να αρθούν μεσοπρόθεσμα οι εκατέρωθεν δασμοί που επιβλήθηκαν πριν τρία χρόνια συμφώνησαν αξιωματούχοι ΗΠΑ και ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ εξήγησε σήμερα πως οι δασμοί από τη μεριά της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ θα παραμείνουν σε ισχύ τονίζοντας πως δεν προτίθεται να τους αυξήσει από την 1η Ιουνίου όπως προβλεπόταν αρχικά. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη από τους υπουργούς Εμπορίου της ΕΕ σε διά ζώσης συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας προβλέπεται τηλεδιάσκεψη με την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο για το Εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε στα μέσα του 2018 να επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στο αλουμίνιο με αποτέλεσμα τη λήψη ευρωπαϊκών αντιποίνων σε ποικιλία αμερικανικών προϊόντων, όπως των ενδυμάτων από τζιν, των μοτοσικλετών και του μπέρμπον.

Μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ανακοίνωσαν “ανακωχή” στις αρχές Μαρτίου για τους δασμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της παλαιάς διαμάχης μεταξύ των εταιριών αεροναυπηγικής Airbus-Boeing, με ελπίδα να την επιλύσουν ως τον Ιούλιο.

“Ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις”

Σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει τότε ΕΕ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν «την ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις» για να διατηρηθούν «οι κρίσιμές τους βιομηχανίες» απέναντι στην παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα και αλουμίνιου «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε τρίτα μέρη», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους.Αναφέρονται επίσης σε «χώρες όπως η Κίνα, που υποστηρίζουν πολιτικές οι οποίες προκαλούν στρέβλωση στο εμπόριο».

Συμφωνούν να «χαράξουν μια πορεία για να βάλουν τέλος στις διαφορές τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ύστερα από την επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στις εισαγωγές που προέρχονται από την ΕΕ».

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από τον Ιούνιο του 2018 δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αυτές του αλουμινίου.

Η ΕΕ ανταπάντησε φορολογώντας τις μοτοσικλέτες, όπως τις Harley-Davidson, τα τζιν (μεταξύ των οποίων τα Levi’s), ή ακόμα και τον καπνό, τον αραβόσιτο, το ρύζι και τον χυμό πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα