ΑΘΗΝΑ
15:53
|
20.04.2024
Βασική προτεραιότητα για τον διάλογο μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, το πάγωμα οποιουδήποτε μονομερούς βήματος, όπως η εκδίωξη του αραβικού πληθυσμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Ρωσία καταδικάζει έντονα τη χρήση βίας εναντίον αμάχων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. “Η ένοπλη αντιπαράθεση, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε θανάτους και τραύματα δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, πρέπει να σταματήσει αμέσως”, επεσήμανε την Κυριακή, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν

Μία πιθανή γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σήμερα Δευτέρα (17/5) σημειώνοντας πως γίνονται προσπάθειες για να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επεσήμανε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως η “περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν είναι σε κάποια άλλη ήπειρο… Προφανώς, η σύγκρουση ενέχει κίνδυνο σε περίπτωση ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης και συνέχισής της”, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των χωρών στην περιοχή είναι ευαίσθητες, γεγονός που καθιστά το περιφερειακό σύστημα ασφάλειας αρκετά εύθραυστο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τεράστιο έλλειμμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η μακροχρόνια πιθανότητα περιφερειακών συγκρούσεων, σίγουρα δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είχε προσωπική επαφή με την ισραηλιτική ή παλαιστινιακή ηγεσία έως και τώρα, αλλά, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ρυθμιστεί γρήγορα.

Τέλος, ζήτησε να συνεχιστούν οι προσπάθειες από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, γεγονός που αποτελεί και πάγια θέση της Ρωσίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση και “να παύσει η ανταλλαγή πυρών”.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, βασικό καθήκον και προτεραιότητα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης είναι η κατάπαυση του πυρός.

“Κορυφαίο προτεραιότητα είναι τώρα να σταματήσουν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Ζητούμε από τα μέρη να σεβαστούν τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να αποφύγουν πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό και στις υποδομές που χρησιμοποιούνται από δημοσιογράφους και μέσα μαζικής ενημέρωσης“, ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, η Ρωσία καταδικάζει έντονα τη χρήση βίας εναντίον αμάχων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. “Η ένοπλη αντιπαράθεση, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, πρέπει να σταματήσει αμέσως”, τόνισε.

Aνησυχεί βαθιά η Μόσχα

Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε επίσης τα “ειλικρινά συλλυπητήρια στις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν” και από τις δύο πλευρές και σημείωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της κατάστασης στη ζώνη των συγκρούσεων και ότι και τα δύο μέρη πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους για το μέλλον εκατομμυρίων Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

“Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να οργανώσουμε επειγόντως μια συνάντηση του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής σε υπουργικό επίπεδο”, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι απόπειρες αλλαγής της γεωγραφικής, δημογραφικής και ιστορικής κατάστασης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι νομικά άκυρες.

“Τώρα, είναι απαραίτητο να σεβαστούμε το status quo των ιερών τόπων, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πιστών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το λίκνο τριών θρησκειών και να υπολογίσουμε την υψηλή ευαισθησία αυτού του προβλήματος”, συνέχισε.

“Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης με βάση τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης, την αρχή των δύο κρατών, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ”, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, ο διάλογος μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ απαιτεί “πάγωμα” οποιουδήποτε μονομερούς βήματος, όπως η καταστροφή των παλαιστινικακών κατοικιών, η εκδίωξη του αραβικού πληθυσμού από τον τόπο της κατοικίας τους, προκλήσεις και υποκίνηση βίας”. “Η πρακτική της δημιουργίας αμετάκλητων καταστάσεων στο πεδίο που θα επηρεάσουν την τελική λύση πρέπει να σταματήσει”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, η τρέχουσα κλιμάκωση προκλήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων, με βασικότερο την έλλειψη άμεσων συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.

Τόνισε επίσης ότι η πρόσκληση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Μόσχα βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανταλλάσσουν πυραυλικές επιθέσεις από τις 10 Μαΐου, μετά από τις συμπλοκές κοντά στο τζαμί Al-Aqsa στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις αρχές Μαΐου. Οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας πυροδοτήθηκαν από ένα ισραηλινό δικαστήριο που αποφάσισε να εκδιώξει από τις κατοικίες τους οικογένειες Παλαιστινίων που ζούν στη γειτονιά του Sheikh Jarrah.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα