ΑΘΗΝΑ
05:41
|
18.04.2024
Στο εδώλιο για την κατάληψη εργοστασίου του μεγαλύτερου ισραηλινού κατασκευαστή όπλων στο Σενστόουν της Βρετανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβλήθηκε μέχρι το 2022 η διενέργεια της δίκης μιας προβεβλημένης υπόθεσης ακτιβιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι είχαν καταλάβει και σβήσει τις μηχανές του εργοστασίου της Elbit Systems – του μεγαλύτερου ιδιωτικού κατασκευαστή όπλων του Ισραήλ – στο Σενστόουν. Μια αναβολή που συνδέεται με τις μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστίνιων σε αστικά κέντρα της Βρετανίας καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει και να αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.  

Οι κατηγορούμενοι, γνωστοί κι ως οι “5” της Elbit, συνελήφθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από την τριήμερη κατάληψη του εργοστασίου κατασκευής μηχανών που χρησιμοποιούνται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Τα μέλη της οργάνωσης που πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία-κατάληψη στο Σενστόουν της Βρετανίας υποστηρίζουν ότι το εν λόγω εργοστάσιο φτιάχνει τις μηχανές για τα drones που χρησιμοποιεί ο στρατός του Ισραήλ στη Γάζα. Παλιότερα και η μη κυβερνητική οργάνωση “Διεθνής Αμνηστία” είχε αναφέρει πως διαθέτει στοιχεία που απεδείκνυαν  ότι οι βρετανικής κατασκευής μηχανές “κινούσαν” τα drones που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα το 2019.

Για την οργάνωση “Δράση για την Παλαιστίνη” η δίκη ήταν μια ευκαιρία να ευαισθητοποιούν και να μάθουν οι πολίτες για τις δραστηριότητες της Elbit στη Βρετανία. Ο συνιδρυτής της οργάνωσης κι ένας εκ των κατηγορουμένων, Χουντά Αμόρι, είχε χαρακτηρίσει τη δίκη “ευκαιρία” για να βρεθεί στο εδώλιο η ισραηλινή Elbit.

Η ισραηλινή εταιρεία διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακτιβιστές πραγματοποιούν διαμαρτυρίες κι άλλες ενέργειες κατά της παρουσίας της Elbit στη Βρετανία εδώ και πολλά χρόνια αλλά η εταιρεία βρίσκει πάντα τρόπο οι υποθέσεις να μην οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. “Ούτε ένα άτομο που έχει αναλάβει δράση κατά της Elbit δεν έχει διωχθεί. Συστηματικά φροντίζουν να αποσύρονται οι κατηγορίες ή να αναβάλλονται οι ακροαματικές διαδικασίες”, δήλωσε ο Αμόρι στην εφημερίδα Morning Star. “Η Elbit δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει μια δικαστική ήττα ούτε επίσης θέλει να φανεί ότι τα αιτήματα των ακτιβιστών είναι δίκαια”, πρόσθεσε.

Η αναβολή της δίκης μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να συνδέσουν την υπόθεση “των 5 της Elbit” με υποθέσεις άλλων μελών της οργάνωσης “Δράση για την Παλαιστίνη” που αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας. Στόχος των εισαγγελικών αρχών είναι οι “5 της Elbit” να βρεθούν αντιμέτωποι με πιο βαριές ποινές.

Το Σαββατοκύριακο πλήθος κόσμου πραγματοποίησε πορεία στο Λονδίνο κατά της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του Ισραήλ στη Γάζα. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Νιουκάσλ, το Λιντς, το Λίβερπουλ, το Σέφιλντ και το Μπρίστολ.

Πηγή: The Morning Star

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα