ΑΘΗΝΑ
09:22
|
26.04.2024
"Δεν δεχόμαστε από καμία χώρα που έχει σχέσεις με το Ισραήλ να κάνει πολιτική σε βάρος των Παλαιστινίων και του διεθνούς δικαίου".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες επικρίσεις στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών που επιμένει να βλέπει μόνον θύματα μεταξύ “Ισραηλινών πολιτών” και καθόλου μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων, μολονότι έχουν σκοτωθεί μέσα στο τελευταίο 10ήμερο 219 άνθρωποι, άσκησε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι.

Ξέσπασε κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων χωρών της ΕΕ που εξισώνουν θύτη με θύμα και καταπιεστή με καταπιεζόμενο, “ξεχνώντας” πως ο παλαιστινιακός λαός είναι λαός υπό κατοχή.

Συνέντευξη τύπου του...

Επιπλέον αποδοκίμασε πρότερη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης σε λύση για το παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών “με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ” θυμίζοντας πως οι αποφάσεις του ΟΗΕ μιλάνε καθαρά για ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ…

“Ποτέ ο καταπιεστής στην Ιστορία δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια του καταπιεζομένου” τόνισε και πρόσθεσε:

“Δεν θέλουμε κανείς να αναμιγνύεται σε θέματα εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής άλλων χωρών. Δεν δεχόμαστε όμως από καμία χώρα που έχει σχέσεις με το Ισραήλ να κάνει πολιτική σε βάρος των Παλαιστινίων και του διεθνούς δικαίου”.

Και συνέχισε:

“Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την στάση της ΕΕ και πρώτα-πρώτα από τους φίλους μας στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καθαρή θέση από την ελληνική κυβέρνηση, ανάλογη με αυτή που έχει ο ελληνικός λαός.

Εξήρε ακολούθως ιδιαίτερα την συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων πολιτών σε πρόσφατες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό και διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης θυμίζοντας πως παρόμοιες αντιδράσεις είχαμε τις τελευταίες μέρες σε δεκάδες πόλεις της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας από “πολίτες που λένε όχι στο Άπαρτχάιντ και την κατοχή¨.

Κοινό Κάλεσμα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης | Ροβεσπιέρος

ΑΟΖ με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα το επίμαχο άρθρο του ε.α. ναυάρχου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, στην εφημερίδα Γιενή Σαφάκ, για συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Γάζας με πρότυπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019,ο Παλαιστίνιος πρέσβης ξεκαθάρισε πως το όλο θέμα δεν είναι επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι για την Παλαιστινιακή Αρχή “γνώμονας” είναι το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας , τα οποία σέβεται και ακολουθεί.

“Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου παντού…σε Αιγαίο, Μεσόγειο…παντού” απάντησε με έμφαση, θυμίζοντας στην συνέχεια την καθαρή θέση της παλαιστινιακής κυβέρνησης υπέρ του τερματισμού της κατοχής της Βορείας Κύπρου και υπέρ της συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα