ΑΘΗΝΑ
13:09
|
17.05.2024
Έχει το σχήμα του Μανχάταν αλλά είναι 70 φορές μεγαλύτερο. Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα παγόβουνο εβδομήντα φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική στη θάλασσα Ουέντελ.

Το παγόβουνο, με την ονομασία Α-76, έχει περίπου 170 χιλιόμετρα μήκος και 25 χιλιόμετρα πλάτος και συνολικό εμβαδό 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι το μεγαλύτερο που έχει αποκολληθεί ποτέ.

Το παγόβουνο αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Ronne στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψε δορυφόρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Κοπέρνικος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Αρχικά το παγόβουνο εντοπίστηκε από την British Antarctic Survey (BAS), έναν βρετανικό οργανισμό ερευνών για τις πολικές περιοχές και συγκεκριμένα τον πολικό ωκεανογράφο Κιθ Μάκινσον.

Μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο παγόβουνο ήταν το Α-23Α, το οποίο είχε μέγεθος 3.380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιπλανιόταν στη θάλασσα Ουέντελ, σύμφωνα με την ESA.

Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.

Πηγές: Euronews, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Καταγγελία γονέων: Μη τήρηση κανόνων ασφαλείας στο μέτρο Εξαρχείων

Ιράν: 7 νεκροί και 12 αγνοούμενοι λόγω πλημμυρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα