ΑΘΗΝΑ
14:27
|
04.05.2024
Δικαστήριο επιδικάζει αποζημίωση για περισσότερες από 2.500 γυναίκες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφετείο στη Γαλλία απεφάνθη ότι δικαιώνονται αποζημίωση οι περισσότερες από 2.500 γυναίκες θύματα του σκανδάλου με τα εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP). Το ίδιο δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση γαλλικού δικαστηρίου που είχε κρίνει ένοχη για αμέλεια τη γερμανική εταιρία TUV Rheinlandγια για τη χορήγηση πιστοποιητικών ασφαλείας στη γαλλική PIP.

Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι η PIP (Poly Implant Prothese) χρησιμοποίησε βιομηχανική σιλικόνη σε εμφυτεύματα, το οποία εκτιμάται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε περίπου 400.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Εναντίον της TUV είχαν αρχικά καταθέσει αγωγή 1.700 γυναίκες και έξι εταιρείες διανομής εμφυτευμάτων, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία όφειλε να είχε αντιληφθεί το πρόβλημα. Η ΡΙΡ έκλεισε και ο ιδρυτής της Κλοντ Μας δικάστηκε στη Μασσαλία. Ο ίδιος μετά τη σύλληψή του είχε αποκαλύψει ότι έβαζε τους υπαλλήλους να κρύβουν τη βιομηχανική σιλικόνη, όταν γινόταν έλεγχος.

Πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μόνο τα θύματα από τη Γαλλία θα μπορούσαν να αποζημιωθούν. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει χιλιάδες άλλα θύματα του συγκεκριμένου σκανδάλου.

Το BBC αναφέρει ότι η υπόθεση, η οποία εκδικάστηκε στο Παρίσι, αφορά 540 γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παρουσίασαν σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας μετά λήψη των ελαττωματικών εμφυτευμάτων στήθους. Η Τζαν Σπάιβι είναι μία από αυτές τις γυναίκες και συμμετείχε στην αγωγή κατά της γαλλικής εταιρείας. Έλαβε τα εμφυτεύματα της PIP όταν υπεβλήθη σε επέμβαση μαστεκτομής λόγω όγκου στο στήθος. Ανέπτυξε πόνους στις αρθρώσεις, στο στήθος και στην πλάτη, κόπωση, αλλά και σοβαρούς πονοκεφάλους μαζί με κρίσεις άγχους και πανικού. Μόλις τα εμφυτεύματα αφαιρέθηκαν κατέστη σαφές ότι τα εμφυτεύματα ευθύνονταν για τη διαρροή σιλικόνης στο σώμα της.

Η χώρα με τα περισσότερα θύματα του σκανδάλου της γαλλικής PIP ήταν Κολομβία. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 60.000 γυναίκες έλαβαν τα προβληματικά εμφυτεύματα και παρουσίασαν προβλήματα υγείας.

Το γαλλικό εφετείο θα αποφασίσει στη συνέχεια αν οι γυναίκες θα λάβουν αποζημιώσεις και η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει περίπου 20.000 γυναίκες που κινήθηκαν κατά της εταιρείας. Η TUV Rheinland δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη δικαστική απόφαση.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα