ΑΘΗΝΑ
13:22
|
06.05.2024
Να μην πέσουν στην “παγίδα των Δημοκρατικών” τους είχε προτρέψει ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με τη στήριξη κάποιων Ρεπουμπλικανών υπέρ της σύστασης ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει τις “αιτίες και τα γεγονότα” που οδήγησαν στην εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Συνολικά 35 Ρεπουμπλικανοί αψήφησαν τη γραμμή του κόμματος αλλά και τις εκκλήσεις του Αμερικανού τέως προέδρου και συστρατεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς. Η πρόταση νόμου για τη σύσταση της ανεξάρτητης επιτροπής πέρασε με 252 ψήφους υπέρ και 175 κατά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τους Ρεπουμπλικανούς να μην πέσουν στην “παγίδα των Δημοκρατικών”. Ωστόσο, η πρόταση αναμένεται να μην υπερψηφιστεί στη Γερουσία καθώς ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας και νυν της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έχει χαρακτήρισε την πρόταση “μονόπλευρη”.

Η επιτροπή θα έχει παρόμοια σύσταση με εκείνη που συγκροτήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Θα απαρτίζεται από δέκα μέλη, πέντε από κάθε κόμμα, τα οποία θα κάνουν καταθέσουν τις συστάσεις για το πώς θα αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον στο τέλος του έτους.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου προκειμένου να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.  

Η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν μια ευκαιρία για να δοκιμαστεί η πίστη και αφοσίωση των Ρεπουμπλικανών στο πρόσωπο του πρώην προέδρου τους. Οι δέκα Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχαν ταχθεί υπέρ της αποπομπής Τραμπ ήταν ανάμεσα στους “35” που τάχθηκαν υπέρ της σύστασης της ανεξάρτητης επιτροπής.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, είχε δηλώσει σε επιτροπή της Γερουσίας ότι εγχώριες βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες, ιδιαίτερα υπέρμαχοι της κυριαρχίας των λευκών, αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για τη χώρα. “Η θανατηφόρα απειλή είναι μεγαλύτερη από ποτέ… Δεν έχω δει μια πιο επικίνδυνη απειλή για τη δημοκρατία από ό,τι η εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο” από τους ταραχοποιούς της 6ης Ιανουαρίου, είχε τονίσει ο Γκάρλαντ, ο οποίος ως εισαγγελέας ηγήθηκε της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα το 1995 που σκότωσε 168 άτομα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα