ΑΘΗΝΑ
02:49
|
25.04.2024
Ο πρώην Πρωθυπουργός χαρακτήρισε “στρατηγικό λάθος του Ισραήλ” την κατοχή της Δυτικής Όχθης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να κεφαλαιοποιήσει κάποια κέρδη ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες εναντίον των μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ενώ χαρακτηρίζει “στρατηγικό λάθος του Ισραήλ” την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Σε συνέντευξή του στον Κέβιν Όουεν του δικτύου RT ο Εχούντ Ολμέρτ υποστήριξε ότι δεν απορρίπτει αλλά ούτε και συμφωνεί απολύτως με την άποψη ότι η νέα ανάφλεξη και η κλιμάκωση της βίας Ισραηλινών-Παλαιστινίων είναι ενορχηστρωμένη από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ διευκρίνισε ότι εάν αυτό το σχέδιο είναι υπαρκτό, είναι απίθανο να φέρει τα επιθυμητά για τον Νετανιάχου αποτελέσματα εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων πολιτικών αποτυχιών του αλλά και λόγω της συρρίκνωσης της εκλογικής του βάσης.

“Κανείς δεν θα έπρεπε να επενδύει εναντίον κάποιου άλλου με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ελπίζω να μην έχει αυτό στο μυαλό του ο Νετανιάχου και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τον βοηθήσει αν τελικά αυτό επιδιώκει”, δήλωσε ο Εχούντ Ολμέρτ στο RT.


Από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, ως σήμερα, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 245 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 1.500 άλλων. Επίσης έχουν εκτοπίσει από τις εστίες τους πάνω από 60.000 ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν καταφύγει σε λυόμενα σχολεία του ΟΗΕ.

Ο Ολμέρτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009, υποστηρίζει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη νέα ανάφλεξη είναι η ηγεσία της Χαμάς. Σύμφωνα με τον Ολμέρτ το Ισραήλ δεν κατέχει ούτε μία σπιθαμή γης της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχει τη βάση της η Χαμάς. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες είναι τελείως απρόκλητες και ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπίζεται τους πολίτες της.

“Αποχωρήσαμε από τη Γάζα. Δεν κατέχουμε καμία περιοχή της Γάζας. Γιατί πρέπει να επιτίθενται με πυραύλους εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων Ισραηλινών”, αναρωτήθηκε ο Ολμέρτ. “Οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που έχει ούτως ή άλλως τη στρατιωτική υπεροχή δεν μας άλλη επιλογή πέρα από τα αντίποινα”, πρόσθεσε.

Η κατάσταση, εκτιμά ο πρώην Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν η διεθνής κοινότητα καταδικάσει απερίφραστα τις τακτικές της Χαμάς κι αν οι ισραηλινές αρχές παρακάμψουν τη Χαμάς και στραφούν απευθείας στους πολίτες της Γάζας για να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Διευκρίνισε, πάντως, πως δεν το βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.

Ο Εχούντ Ολμέρτ χαρακτήρισε επίσης στρατηγικό λάθος τη διατήρηση του καθεστώτος κατοχής στη Δυτική Όχθη επιρρίπτοντας κυρίως ευθύνη στον διάδοχό του στην εξουσία Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει να προωθεί τους εποικισμούς σε κατεχόμενες περιοχές και στόχος του είναι να προσαρτήσει στο Ισραήλ όλη την παλαιστινιακή γη. Τέλος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας “δύο κρατών” με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχούντ Αμπάς θα αποδεχόταν αμέσως σήμερα αυτή τη λύση εάν του το πρότεινε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Αλλά ο Νετανιάχου δεν θα το κάνει”.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα