ΑΘΗΝΑ
04:57
|
19.05.2024
Αντιδρούν οι ντόπιοι επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας – Απτόητη η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Δανίας αποκάλυψε σχέδιο δημιουργίας κέντρου απέλασης σε νησί για αλλοδαπούς εγκληματίες και άτομα των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται εντόνως υποστηρίζοντας ότι το νησί τους είναι τουριστικός προορισμός και ότι το κέντρο απέλασης θα θέσει σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια. Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει την προεκλογική της, όπως λέει, δέσμευση.

Το νησί που επελέγη από την κυβέρνηση της Δανίας για το κέντρο απέλασης των “ανεπιθύμητων” αιτούντων άσυλο είναι το Λάνγλελαντ – ένα μικρό γραφικό νησί με αρκετά μουσεία. Πριν από τις εκλογές το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μέτε Φρέντρικσεν είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου “εξόδου” για όλους τους αλλοδαπούς που προορίζονται για απέλαση.

“Τώρα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Ματίας Τεσφάγε, προσθέτοντας ότι το έργο θα ανακουφίσει κοινότητες που “πλήττονται εδώ και πολύ καιρό” εξαιτίας της παρουσίας και της προσφοράς προσωρινής διαμονής σε άτομα προς απέλαση. Ο Τεσφάγε ανέφερε επίσης ότι επίκειται αυστηροποίηση των ποινών για τα άτομα που ενώ προορίζονται για απέλαση διαπράττουν νέα αδικήματα.

Μέσα ενημέρωσης της Δανίας γράφουν ότι στη νέα εγκατάσταση στο νησάκι Λάνγκελαντ αναμένεται να “εξοριστούν” έως και 130 άτομα. Οι 100 προορίζονται για απέλαση τελεσίδικα ενώ οι 30 βρίσκονται σε ένα καθεστώς “ειδικής παραμονής”, δηλαδή αν και δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη Δανία δεν μπορούν να απελαθούν για άλλους λόγους. Ένας εκ των πιθανών νέων “ενοίκων” του νησιού παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως πρώην μέλος τζιχαντιστικής οργάνωσης ενώ τουλάχιστον δύο έχουν θεωρούνται “απειλή” για την ασφάλεια της χώρας.

Το κέντρο απέλασης θα χτιστεί στο νοτιότερο άκρο του νησιού και αναμένεται να είναι έτοιμο για λειτουργία το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού καταγγέλλει την κυβέρνηση για πλήρη αποκλεισμό από τις συζητήσεις για το νέο κέντρο απελάσεων και την κατηγορεί για “αυθαίρετη επιβολή σεσημασμένων εγκληματιών σε μια μικρή κοινότητα”.

Τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στους κυβερνητικούς εταίρους της Φρέντρικσεν. Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, Καρλ Βαλεντίν, δήλωσε ότι το κόμμα του δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί και πώς επελέγη το συγκεκριμένο μέρος να γίνει τόπος απέλασης-εξορίας.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα