ΑΘΗΝΑ
20:14
|
16.04.2024
Ο άτυχος Αφροαμερικανός Ρόναλντ Γκριν είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού, κεφαλοκλειδώματος και διαδοχικών ηλεκτροσόκ με όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο προκαλεί το νέο καταγεγραμμένο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας που αποτυπώθηκε προ δύο ετών σε βίντεο που τράβηξε κάμερα ενσωματωμένη στη στολή αστυνομικού στη διάρκεια φονικής καταδίωξης 49χρονου Αφροαμερικανού στη Λουιζιάνα επειδή ξεπέρασε το όριο ταχύτητας.

Το θύμα υπέστη φονική αστυνομική βία ένα χρόνο πριν την αποτρόπαια δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ (Μάιος 2020).

Ο άτυχος Αφροαμερικανός Ρόναλντ Γκριν καταγράφεται να αιχμαλωτίζεται, να τον γρονθοκοπούν και να τον σέρνουν ενώ απολογείται που ξεπέρασε το όριο ταχύτητας. Λίγα λεπτά αργότερα ο άνδρας ξεψυχά στο δρόμο.

“¨Είμαι αδέλφι σας! Φοβάμαι! Φοβάμαι!” φώναζε ο άοπλος Γκριν στους αστυνομικούς μετά το ηλεκτροσόκ που υπέστη διαδοχικά από τη χρήση όπλων – ηλεκτρικής εκκένωσης (υψηλής τάσης ρεύμα αλλά χαμηλής έντασης) που προκαλούν προσωρινά παράλυση.

A lawyer for Greene’s family, Lee Merritt, said the footage 'has some of the same hallmarks of the George Floyd video, the length of it, the sheer brutality of it'. Greene family photo via AP

Στη διάρκεια του βιντεοσκοπημένου γεγονότος, διάρκειας 46 λεπτών, ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να έχει ρίξει στο έδαφος τον Γκριν και να τον γρονθοκοπεί και να του κάνει κεφαλοκλείδωμα. Στο βάθος ακούγεται άλλος αστυνομικός να καθυβρίζει τον Γκριν. Άλλος αστυνομικός στη συνέχεια σέρνει τον αιμόφυρτο Γκριν με το πρόσωπο στο έδαφος αφού έχει δέσει τα χέρια και τα πόδια.Κάποιος άλλος λίγο μετά καθαρίζει τα χέρια του με αντισηπτικό ευχόμενος ο Γκριν “να μην έχει…Αids”.

Image

Το βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από επίμονες προσπάθειες δύο ετών από δημοσιογράφους του πρακτορείου Ασσοσιέιτετ Πρες, δείχνει να διαψεύδει τον ισχυρισμό των αστυνομικών ότι ο Γκριν πέθανε μετά από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του πάνω σε δέντρο εν ώρα καταδίωξης.

Στη συνέχεια και αφού είχε προηγηθεί η ανάλυση των βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη του Γκριν, η αστυνομία της Λουιζιάνας παραδέχθηκε ότι πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και αφού είχε προηγηθεί “συμπλοκή”.

Η αποκάλυψη του βιντεοσκοπημένου υλικού έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη μαύρη λίστα των κρουσμάτων αστυνομικής βίας σε βάρος φτωχών Αφροαμερικανών και Αμερικανών άλλων εθνοτικών ή φυλετικών μειονοτήτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα