ΑΘΗΝΑ
23:31
|
19.04.2024
Η παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά από μια καταστροφική επίθεση 11 ημερών θεωρείται νίκη από τη Χαμάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους, γιορτάζοντας την εκεχειρία που συμφωνήθηκε από το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, φωνάζοντας υπέρ της αντίστασης. Οι εορτασμοί για την κατάπαυση του πυρός επεκτάθηκαν σε αρκετές πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σε παλαιστινιακές γειτονιές στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με πολλά άτομα να συγχαίρουν τις ένοπλες ομάδες και την σταθερότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας που μεταφέρει το Al Jazeera, 248 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τελευταία ισραηλινή επίθεση, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών και 39 γυναικών. Τουλάχιστον 1.910 ακόμη άτομα τραυματίστηκαν, ενώ περισσότεροι από 90.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, και μεγάλο μέρος της υποδομής της Γάζας και πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή ισοπεδώθηκαν. Από την πλευρά του Ισραήλ, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων εργαζομένων.

Δεν έχουν υπάρξει επίσημα όροι για την εκεχειρία που συμφωνήθηκε και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε ότι ψήφισε ομόφωνα υπέρ της «αμοιβαίας και άνευ όρων» εκεχειρίας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Abdel-Latif al-Qanou ανέφερε στο Al Jazeera ότι οι ένοπλες ομάδες επέβαλαν εν τέλει τους δικούς τους όρους και συμπλήρωσε ότι σε αυτούς περιλαμβάνεται ο τερματισμός των αναγκαστικών απελάσεων οικογενειών Παλαιστινίων στη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ του Σεΐχ Τζαρά και τις επιδρομές Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο Τζαμί Αλ Άκσα. «Το Ισραήλ αποσύρθηκε ενόψει της ένοπλης αντίστασης και δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του, είπε ότι θα έκανε όταν ξεκίνησε την επίθεσή του», δήλωσε ο al-Qanou.

Προς το παρόν, η κατάπαυση του πυρός συνεχίζεται, αν και οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν για άλλη μια φορά την Παρασκευή στο τζαμί Al-Aqsa, πυροβολώντας με χαλύβδινες σφαίρες και χειροβομβίδες. «Το Ισραήλ δοκιμάζεται τώρα και οι ομάδες αντίστασης στη Γάζα παρακολουθούν πώς θα αντιδράσει» σημείωσε ο al-Qanou. «Αυτή η κατάπαυση του πυρός είναι μόνο μια παύση, μια ευκαιρία να κερδίσει περισσότερη δύναμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περαιτέρω ισραηλινή επιθετικότητα».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η  Χαμάς έχει υποστεί ένα «χτύπημα που δεν μπορεί να φανταστεί», σε σημείο που  «άλλαξε τους όρους της εξίσωσης» και πήγε πίσω τη Χαμάς για χρόνια. Υποστήριξε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός είχε καταστρέψει το δίκτυο τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, καθώς και πολλά εργοστάσια και εργαστήρια κατασκευής πυραύλων, και ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 25 υψηλά ιστάμενων προσώπων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Al Jazeera, πολλοί Ισραηλινοί πολιτικοί επέκριναν την κατάπαυση του πυρός ως ταπεινωτική συνθηκολόγηση για τη Χαμάς. Ο αρχηγός του κόμματος New Hope, Gideon Sa’ar, χαρακτήρισε την εκεχειρία «ντροπιαστική» και ανέφερε ότι ακόμη και «με την καλύτερη αεροπορική δύναμη στον κόσμο, ο Νετανιάχου κατάφερε να πάρει από τη Χαμάς “εκεχειρία χωρίς όρους”». Ο Itamar Ben Gvir, ακροδεξιό μέλος της Knesset, είπε ότι «η ενοχλητική εκεχειρία είναι μια σοβαρή συνθηκολόγηση στον τρόμο και στις επιθέσεις της Χαμάς». Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του ως υπουργός Άμυνας το 2018, αφού το Ισραήλ συμφώνησε σε συμφωνία μεσολαβούμενης από την Αίγυπτο μετά από δύο ημέρες έντονων συγκρούσεων στη Γάζα, χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «άλλη αποτυχία του Νετανιάχου».

Ο Adnan Abu Amer, Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής που εδρεύει στη Γάζα, δήλωσε ότι η γενική αντίληψη μεταξύ των Παλαιστινίων είναι ότι η Χαμάς κέρδισε αυτόν τον γύρο μάχης, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό μέτωπο. «Προκάλεσε ένα μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο – αυτή τη φορά, περισσότερο από τον τελευταίο πόλεμο το 2014» είπε στο Al Jazeera.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κλιμάκωση δεν προήλθε από τη Λωρίδα της Γάζας και τον αποκλεισμό, αλλά μάλλον από το συλλογικό ζήτημα – υποστηριζόμενο από την ισλαμική, την αραβική και την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας – αυτό είναι επιτακτικό για την παλαιστινιακή υπόθεση, αυτό της Ιερουσαλήμ».

Παράλληλα, ο Abu Amer δήλωσε ότι η ρητορική που χρησιμοποιεί η Παλαιστινιακή Αρχή – όπως η υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών έχει γίνει ευρέως αποδεκτή ως «υπονομευτική της υποστήριξης που έχουν οι Παλαιστίνιοι για τη Χαμάς μετά από κάθε επίθεση».

«Αυτή τη φορά, έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου παλαιστινιακή υποστήριξη για την αντίσταση σε ολόκληρη τη χώρα, επιβεβαιώνοντας ότι οι ισραηλινές πολιτικές στη Γάζα αποτελούν επίσης επέκταση των πολιτικών στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και εναντίον των Παλαιστινίων που ζουν εντός των εδαφών του 1948».

Προς το παρόν, η Χαμάς και το Ισραήλ θέλουν σαφώς την κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το πόσο ασταθής είναι, κατέληξε ο Abu Amer. Η Λωρίδα της Γάζας χρειάζεται ένα διάλειμμα μετά τη σοβαρή ισραηλινή κολοκύθα. Για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, η κατάπαυση του πυρός δεν είναι παρά μια ανάπαυλα και αντιπροσωπεύει την ελπίδα ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας της καθημερινής ζωής που θα υποστεί ως αποτέλεσμα του καταστροφικού αποκλεισμού στον παράκτιο θύλακα θα τερματιστεί, αργά ή γρήγορα, κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα