ΑΘΗΝΑ
12:29
|
22.06.2021
Πώς οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις και η κακοδιαχείριση της κυβέρνησης Μόντι είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγός εμβολίων Ινδία να έχει εμβολιάσει τόσο μικρό ποσοστό του πληθυσμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέρυσι, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωνε στον ΟΗΕ ότι η χώρα του επρόκειτο να παράγει αρκετά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ικανά«να βοηθήσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα». Επί του παρόντος, η Ινδία πασχίζει να καλύψει τις δικές της εγχώριες ανάγκες εμβολιασμού εν μέσω ενός καταστροφικού κύματος κρουσμάτων. Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Associated Press, η Ινδία, ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, αναμενόταν να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες ανοσοποίησης κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, ένα κράμα υπερβολικής αυτοπεποίθησης, κακού σχεδιασμού και κακοτυχίας, δεν επέτρεψε να συμβεί αυτό.

Ινδοί αξιωματούχοι φάνηκε να ξαφνιάζονται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας με την οποία εγκρίθηκαν τα εμβόλια για κατ’ επείγουσα χρήση σε όλο τον κόσμο. Η Ινδία, όπως πολλές άλλες χώρες, εργαζόταν με το δεδομένο ότι τα εμβόλια δεν θα ήταν έτοιμα προς χρήση μέχρι τα μέσα του 2021. Αντ ‘αυτού, το «πράσινο φως» άρχισε να δίνεται σε ορισμένες χώρες ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, αυξάνοντας την πίεση όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για την εγγύηση ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Η Ινδία, που ενέκρινε δύο εμβόλια τον Ιανουάριο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη για την ενδεχόμενη ζήτηση, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιελάμβανε τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων πολιτών (σε σύνολο 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκων της Ινδίας) έως τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο εν λόγω σχεδιασμός είχε βασιστεί περισσότερο σε υποθέσεις και προβλέψεις των κατασκευαστριών εταιρειών ότι θα υπήρχαν διαθέσιμες αρκετές δόσεις, τόσο για τους εγχώριους εμβολιασμούς, όσο και για την εκπλήρωση των υποσχέσεων στο εξωτερικό, παρά σε πραγματικά δεδομένα. Ταυτόχρονα, δεν είχε αποδοθεί αρχικά η δέουσα σημασία στην εγχώρια επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό, καθώς τα κρούσματα της Ινδίας είχαν επί μήνες σταθερά καθοδική πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας εμβολιασμού Ινδίας, που είχε ήδη αρχίσει να εξάγει εμβόλια, σε μια διαδικτυακή συνάντηση με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ, ο Μόντι δήλωνε ότι η χώρα του κέρδισε την πανδημία.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Μόντι φάνηκε να στηρίζεται στην πρώιμη επιτυχία της λεγόμενης «εμβολιαστικής διπλωματίας» και το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι οι εξαγωγές βαθμονομήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες του εγχώριου προγράμματος ανοσοποίησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υπολογισμός ήταν εκτός από λανθασμένος και πολύ επικίνδυνος, πράγμα που αποδείχθηκε κατά την μετέπειτα έκρηξη των κρουσμάτων. Η Δρ. Vineeta Bal, που μελετά το ανοσοποιητικό σύστημα στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην πόλη Πούνε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί περισσότερο με τον μελλοντικό σχεδιασμό αντί να σπεύσει να γιορτάσει τη «νίκη» της έναντι του ιού. «Δεν έχω ιδέα γιατί οι άνθρωποι δεν το σκέφτηκαν», ανέφερε μιλώντας στο Associated Press. «Κανείς δεν έκανε τον υπολογισμό για το πόσες δόσεις θα χρειαστούν στην Ινδία;».

Η Ινδία διαθέτει δύο κύριους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορονοϊού, το Serum Institute of India, που κατασκευάζει το εμβόλιο AstraZeneca και το Bharat Biotech, το οποίο κατασκευάζει το δικό του τοπικό εμβόλιο. Η Ινδία επέτρεψε στις εταιρείες να αρχίσουν να παράγουν τα σκευάσματά τους πέρυσι, καθώς αναμενόταν η επίσημη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταιρείες πίστευαν ότι μέχρι την έγκριση των εμβολίων θα είχαν μεγαλύτερα αποθέματα εμβολίων από αυτά που στην πραγματικότητα κατάφεραν να εξασφαλίσουν, με την αναβάθμιση της παραγωγής να αποδεικνύεται πρόβλημα και για τις δύο εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute, Adar Poonawalla, δήλωσε τον Δεκέμβριο στο Associated Press ότι ο στόχος ήταν να παραχθούν έως και 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα τον Ιανουάριο και οι δόσεις να μοιραστούν εξίσου μεταξύ της Ινδίας και του υπολοίπου κόσμου. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία παράγει μόλις 60 εκατομμύρια δόσεις το μήνα. Από την πλευρά του, το Serum δήλωσε ότι μια πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της τον Ιανουάριο και το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά την εξαγωγή πρώτων υλών που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των εμβολιασμών έχει δυσχεράνει την παραγωγή. Ο Poonawalla ανέφερε στο AP ότι η απομάκρυνση από τους προμηθευτές των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση έως και έξι μηνών.

Ο πρόεδρος της Bharat Biotech Krishna Ell δήλωσε σε δημοσιογράφους τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία είχε ως στόχο να παράξει 700 εκατομμύρια δόσεις το 2021. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ανέφερε στα κράτη τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία παράγει μόλις 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα. Η κυβέρνηση Μόντι ανακοίνωσε επίσης τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έλαβε κρατική επιχορήγηση εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ενισχυθεί και να αυξήσει την παραγωγή.

Με την Ινδία να καταγράφει εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, η κυβέρνηση έκανε από την 1η Μαΐου διαθέσιμο τον εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικες, κίνηση που προκάλεσε μια αύξηση της ζήτησης, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της έλλειψης. Η Ινδία έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 196 εκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατομμυρίων ως μέρος του COVAX, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην παροχή ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια. Μόνο 41 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ 104 εκατομμύρια ακόμη έχουν λάβει τον πρώτο εμβολιασμό.

Ωστόσο, ο αριθμός των ημερησίων εμβολιασμών μειώθηκε από 3,6 εκατομμύρια (Μέσος όρος 10ης Απριλίου) σε περίπου 1,4 εκατομμύρια ανά ημέρα (Μέσος όρος 20ης Μαΐου). Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη, η Ινδία έδωσε το «πράσινο φως» στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και έλαβε 200.000 δόσεις του την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι προμήθειες θα αυξηθούν σύντομα και  σύμφωνα με τον κυβερνητικό σύμβουλο, Δρ V.K. Paul, μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες στη χώρα περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 750 εκατομμύρια δόσεις από το Serum Institute, 550 εκατομμύρια δόσεις από την Bharat Biotech και 156 εκατομμύρια δόσεις από τη Ρωσία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πραγματοποιούνται δοκιμές και για άλλα εμβόλια που αναμένεται να είναι διαθέσιμα έως τότε. «Αυτές είναι αισιόδοξες εκτιμήσεις» ανέφερε η  Bal και υπογράμμισε πως  «Υπάρχουν πολλά “αν” και “αλλά” που πρέπει κανείς να εξετάσει», συντασσόμενη με το πλήθος των επιστημόνων που προειδοποιούν ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι και πάλι υπεραισιόδοξες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργιανός κρατούμενος: H αστυνομία μου έλεγε να ομολογήσω ότι σκότωσα την Καρολάιν

Τρεμόπουλος: Είμαι σε κέντρο αποκατάστασης για να ξαναμάθω να περπατάω

Πούτιν για την 80η επέτειο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου

Πανελλαδικές: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Ιστορίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα