ΑΘΗΝΑ
19:11
|
25.04.2024
Για τη Δευτέρα έχει οριστεί η δικάσιμος της εκτοπισμένης ηγέτιδας της Μιανμάρ, που αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών από την στρατιωτική κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της χούντας της Μιανμάρ, Min Aung Hlaing, δήλωσε ότι η εκτοπισμένη εκλεγμένη ηγέτιδα της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, είναι υγιής στο σπίτι της και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο εντός ολίγων ημερών, κατά την πρώτη της ακρόαση από την 1η Φεβρουαρίου που οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως μεταφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δολοφονήσει τουλάχιστον 812 άτομα μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την ομάδα ακτιβιστών της Ένωσης Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων. Ο στρατός αμφισβητεί αυτόν τον αριθμό και ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 24 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί. Τα μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ, που ελέγχονται από τον στρατό, ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε πυροβολισμό στο εμπορικό κέντρο της Μιανμάρ, τη Γιανγκόν, το Σάββατο.

Το πραξικόπημα έχει βυθίσει τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας σε χάος και οδήγησε σε αύξηση των εθνοτικών ενόπλων ομάδων που αντιτίθενται στην κυρίαρχη στρατιωτική κυβέρνηση. Μία εξ αυτών προχώρησε το Σάββατο σε επίθεση κατά στρατιωτικού σταθμού σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Την Παρασκευή, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αξιωματούχο της νέας εκλογικής επιτροπής που διορίστηκε από τη χούντα ότι ανέφερε ότι υπήρχε σχέδιο για τη διάλυση της NLD.

Η Aung San Suu Kyi, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης για τον μακροχρόνιο αγώνα της ενάντια σε προηγούμενους στρατιωτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβάνεται στα 4.000 άτομα που κρατούνται μετά το πραξικόπημα και αντιμετωπίζει κατηγορίες που κυμαίνονται από την παράνομη κατοχή μέσων τηλεπικοινωνιών έως την παραβίαση του νόμου περί κρατικών πληροφοριών.

«Η κατάσταση της υγείας της Aung San Suu Kyi είναι καλή. Βρίσκεται στο σπίτι της και είναι υγιής. Πρόκειται να αντιμετωπίσει δικάσιμο σε λίγες μέρες» δήλωσε ο Min Aung Hlaing σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Η δικάσιμος της Suu Kyi έχει οριστεί για τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Naypyidaw, και θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση της εκτοπισμένης ηγέτιδας, που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν της έχει ακόμη επιτραπεί να μιλήσει απευθείας με τους δικηγόρους της. καθώς η χούντα επικαλέστηκε «λόγους ασφαλείας» για αυτή την απαγόρευση, ισχυριζόμενη ότι οι στρατιωτικές αρχές δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας λόγω καθημερινών διαδηλώσεων, απεργιών και διαρκών εξεγέρσεων.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η εθνοτική ένοπλη ομάδα Kachin (KIA) επιτέθηκε σε στρατιωτική θέση στο δήμο Hkamti στην περιοχή Sagaing. Ο εκπρόσωπος της KIA, Naw Bu, ανέφερε στο Reuters ότι γνώριζε την επίθεση, αλλά δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες. Ο Mizzima είπε ότι ο ιστότοπος που δέχθηκε επίθεση ήταν κοντά σε μια επιχείρηση εξόρυξης που περιλαμβάνει το στρατιωτικό όμιλο Myanma Economic Holdings Ltd. Ο ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός DVB δήλωσε ότι τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν και εννέα συνελήφθησαν από τους αντάρτες.

Σημειώνεται ότι μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ισχυριζόμενος νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, οι ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της KIA, η οποία αγωνίζεται για μεγαλύτερη αυτονομία για τον λαό Kachin επί περίπου έξι δεκαετίες και εξέφρασε υποστήριξη για διαδηλωτές κατά της χούντας, αναζωπυρώθηκαν. Ο στρατός έχει πραγματοποιήσει πληθώρα βομβιστικών επιθέσεων σε θέσεις της ΚΙΑ τις τελευταίες εβδομάδες και συγκρούστηκε επίσης με εθνοτικές ένοπλες ομάδες στα ανατολικά και δυτικά της Μιανμάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα