ΑΘΗΝΑ
12:25
|
13.04.2024
Δήλωση του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στη φετινή παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας το κεντρικό σύνθημα είναι “Είμαστε μέρος της λύσης”, σε συνέχεια του περσινού “Οι λύσεις μας είναι στη φύση”. Το σύνθημα δηλώνει ξεκάθαρα ότι η βιοποικιλότητα και το φυσικό κεφάλαιο αποτελούν απαραίτητο στοιχείο του νέου υποδείγματος, της πράσινης μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καθώς το μοντέλο ανάπτυξης μέχρι σήμερα δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα» αναφέρει ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και η αναπληρώτρια Τομεάρχης, Πέτη Πέρκα, σημειώνουν πως «οι παγκόσμιες αλλά και οι τοπικές πολιτικές οφείλουν να εξασφαλίζουν την προστασία και την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, σεβόμενες την ποικιλομορφία, την διαφορετικότητα και τη συνεργατική αλληλεπίδραση των ειδών και των οικοσυστημάτων» και υπογραμμίζουν πως «η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, απειλεί τη βιοποικιλότητα και εντείνει την κλιματική κρίση. Η υποβάθμιση των βιοτόπων και των οικοσυστημάτων αποτελεί απειλή για εξαφάνιση ειδών, αλλά και για την εμφάνιση υγειονομικών κρίσεων και τη διεύρυνση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων».

«Για το λόγο αυτό η προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων αναδεικνύεται παγκόσμια ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την εξάλειψη της φτώχειας, την επισιτιστική ασφάλεια, την προστασία των υδάτων και της βιοποικιλότητας» αναφέρουν.

Επισημαίνουν στη συνέχεια πως «στη χώρα μας οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ, μας απομακρύνουν από τους στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και αποδομούν περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θέσπισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθυμίζουν πως «”Η αποκατάσταση των δασών, των εδαφών και των υγροβιότοπων και η δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις είναι ουσιώδεις για τον απαιτούμενο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με ορίζοντα το 2030″ λέει η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στην κατάργηση του αποκεντρωμένου και συμμετοχικού μοντέλου Διοίκησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στην υποβάθμιση της φύλαξης και προστασίας, στην απουσία δασικής στρατηγικής και στην καθυστέρηση των Σχεδίων Διαχείρισης και Προστασίας, που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτές οι επιλογές της ΝΔ οδηγούν σε απώλεια φυσικού κεφαλαίου για την Ελλάδα, που αποτελούν το διεθνές “σήμα κατατεθέν” της πατρίδας μας αλλά και του κάθε τόπου. Η ενίσχυση των πολιτικών για τη βιοποικιλότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπολείπεται των προσδοκιών, ενώ άναρχες χωρικά αναπτυξιακές επιλογές δυναμιτίζουν τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές, λειτουργώντας ανταγωνιστικά με το περιβάλλον, τους αιγιαλούς και τα δασικά οικοσυστήματα. Η εκτροπή του Αχελώου, ο τεμαχισμός των περιοχών Natura για έργα «ανάπτυξης» και η αποικιοκρατική σύμβαση για το Χρυσό στη Χαλκιδική αποδεικνύουν την αποστροφή της κυβέρνησης για τις πολιτικές περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής στο περιβάλλον. Η ελληνική πλούσια βιοποικιλότητα και οι εξαιρετικού κάλους βιότοποι, όπως και το πλήθος των ενδημικών ειδών αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, η προστασία των οποίων είναι μονόδρομος. Το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα αποτελούν μέρος της λύσης για την ανάκαμψη και για την πράσινη μετάβαση, εφόσον τα οικοσυστήματα μπορούν να εξασφαλίσουν υγεία, πόρους, εργασία, ανθεκτικότητα, αναψυχή και ευημερία για όλους τους πολίτες» καταλήγει η δήλωση του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σίδνεϊ: Έξι νεκροί από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο [upd]

Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση

ΜέΡΑ25: Είναι πολλά τα λεφτά που μας κλέβουν και τρώνε

Γάζα: Ακρωτηριάστηκε δημοσιογράφος μετά από ισραηλινή επίθεση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα