ΑΘΗΝΑ
12:21
|
17.05.2024
Ελεύθερη με εγγύηση αλλα περιοριστικούς όρους θα αφεθεί εντός της ημέρας δημοσιογράφος του Μπαγκλαντές που συνελήφθη για παραβίαση του νόμου περί κρατικών πληροφοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κορυφαία δημοσιογράφος του Μπαγκλαντές που επέκρινε την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους την Κυριακή, με την κράτησή της να έχει πυροδοτήσει πολυήμερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

Η 42χρονη Ροζίνα Ισλάμ, δημοσιογράφος της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, Prothom Alo, συνελήφθη τη Δευτέρα κατηγορούμενη για παραβίαση του νόμου περί κρατικών πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αργότερα κατηγορήθηκε για κλοπή εγγράφων του υπουργείου Υγείας.

Η δημοσιογράφος θα αφεθεί ελεύθερη αφότου κατέβαλε την εγγύηση των 5.000 τακά που επέβαλε ο επικεφαλής του μητροπολιτικού δικαστηρίου της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα, και παρέδωσε το διαβατήριό της. «Δεν αντιταχθήκαμε στην ενδιάμεση εγγύηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλει το διαβατήριό της» δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ντάκα, Αμπντουλάχ Αμπού, στο AFP, και συμπλήρωσε ότι η κατάθεση του διαβατηρίου αποσκοπεί να εμποδίσει τη δημοσιογράφο από την έξοδό της από τη χώρα.

Δημοσιογραφικά συνδικάτα και ομάδες υποστήριξης δήλωσαν ότι ο πραγματικός λόγος που η Ισλάμ τέθηκε υπό κράτηση ήταν τα ρεπορτάζ και τα κείμενά της, στα οποία  ισχυριζόταν, μεταξύ άλλων, ότι ιατρικός εξοπλισμός που ήταν απαραίτητος για τη διαχείριση της πανδημίας είχε αφεθεί επί μήνες στο αεροδρόμιο της Ντάκα και πως υπήρξε για μήνες και ότι οι υπεύθυνοι για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού είχαν χρηματιστεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του AFP, πέραν της επίσημης κράτησής της, η Ισλάμ πέρασε πέντε ώρες στο υπουργείο Υγείας.

Η κράτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εγχώριες διαμαρτυρίες από χιλιάδες δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι η καταστολή και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Ομίλου Τύπου του Μπαγκλαντές χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου για απελευθέρωση με εγγύηση, ζητώντας ωστόσο να αποσυρθούν οι καταγγελίες εναντίον της δημοσιογράφου. «Έχει κληθεί να υποβάλει το διαβατήριό της, το οποίο αποτελεί περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας της», δήλωσε στο AFP και επεσήμανε ότι «οι δημοσιογράφοι του Μπαγκλαντές εξακολουθούν να εργάζονται και να διαβιούν σε καθεστώς φόβου».

Το Μπαγκλαντές έχει αναφέρει σχεδόν 800.000 κρούσματα κορονοϊού και περισσότερους από 12.300 θανάτους μέχρι στιγμής, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα κατά πολύ υψηλότεροι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Ράφα: 13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Παπέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα