Η ανατραπείσα ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι εμφανίστηκε αυτοπροσώπως σε δικαστική ακρόαση σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που έχει βυθίσει σε μια περίοδο αστάθειας, κρίσης την ασιατική χώρα και έχει πυροδοτήσει ένα μαζικό κίνημα με διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών που ανήλθαν στην εξουσία.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα της Μιανμάρ είχε επίσης για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη νομική ομάδα που την εκπροσωπεί στην ακροαματική διαδικασία που κίνησε εναντίον το στρατιωτικό καθεστώς. Η συνάντηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι με τη νομική της ομάδα διήρκησε 30 λεπτά.
Η 75χρονη συγκαταλέγεται μεταξύ περισσότερων από 4.000 ατόμων που κρατούνται μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου. Αντιμετωπίζει κατηγορίες που κυμαίνονται από παράνομη κατοχή συχνοτήτων έως παραβίαση νόμου περί κρατικών μυστικών. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι ευχήθηκε σε όλους “καλή υγεία” στέλνοντας προφανώς ένα μήνυμα προς όλους τους υποστηρικτές της και στα μέλη του ανατραπέντος κόμματος της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD). Πρόσθεσε μέσω του δικηγόρου της ότι το “κόμμα ιδρύθηκε για τους ανθρώπους, οπότε το κόμμα θα είναι εκεί όσο βρίσκονται εκεί οι άνθρωποι”.
Η Εκλογική Επιτροπή της χούντας της Μιανμάρ θα διαλύσει το πολιτικό κόμμα της κυρίας Σου Κι για απάτη στις εκλογές του Νοεμβρίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, επικαλούμενα έναν επίτροπο, ο οποίος απειλούσε δράση εναντίον των “προδοτών”. “Τι πρέπει να κάνουμε με το NLD, το οποίο συνωμότησε εναντίον του νόμου για να κερδίσει τις εκλογές. Το κόμμα αυτό πρέπει να διαλυθεί. Πρέπει να λάβουμε μέτρα κατά όσων με νοθεία επιχείρησαν να προδώσουν τη χώρα”, δήλωσε ο εντεταλμένος από τη χούντα επίτροπος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Μιανμάρ.
Την αντίδραση της ΕΕ προκάλεσε η πρόταση της διορισμένης από τη στρατιωτική χούντα εκλογικής επιτροπής της Μιανμάρ να διαλυθεί το κόμμα της πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Κι. “Αν η Εκλογική Επιτροπή προχωρήσει με την πρόταση αυτή, θα δείξει για άλλη μια φορά την κατάφωρη περιφρόνηση της χούντας για τη βούληση του λαού της Μιανμάρ και τις ορθές νομικές διαδικασίες”, ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 125.000 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μιανμάρ τέθηκαν χθες σε διαθεσιμότητα από τις στρατιωτικές αρχές επειδή εντάχθηκαν σε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής για να αντιταχθούν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ένωσης εκπαιδευτικών της Μιανμάρ. Η κίνηση αυτή της στρατιωτικής χούντας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς έγινε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την οποία ορισμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς μποϊκοτάρουν στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει παραλύσει τη χώρα από τότε που το πραξικόπημα διέκοψε μια δεκαετία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Οι τελευταίοι τέσσερις μήνες έχουν χαρακτηριστεί από τη βίαιη και αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων των πολιτών που στηρίζουν την εκλεγμένη πρωθυπουργό και ζητούν από τους στρατιωτικούς να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα και να εγκαταλείψουν την εξουσία. Αντίθετα, η στρατιωτική χούντα έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις πολιτικών προσώπων, ακτιβιστών και υποστηρικτών της δημοκρατίας στη Μιανμάρ.
Πηγή: RT News