ΑΘΗΝΑ
03:17
|
06.07.2024
Οδοφράγματα και φωτιές στην πολιτεία Καντούνα – Οι πολίτες αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν εθνική οδό της πολιτείας Καντούνα στη βόρεια Νιγηρία για να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος των συμμοριών και των απαγωγέων. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο  15 άνθρωποι έπεσαν θύματα απαγωγής και τρεις σκοτώθηκαν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, συμμορίες κακοποιών κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν τοπικές προσωπικότητες ή ταξιδιώτες για λύτρα. Πρόσφατα, οι συμμορίες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων, απαγάγοντας για λύτρα εκατοντάδες μαθητές από τον Δεκέμβριο και μετά. Παρότι οι συμμορίες αυτές δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, δεν έχουν κανέναν ιδεολογικό χρωματισμό, η πιθανολογούμενη είσοδος στις τάξεις τους τζιχαντιστών οι οποίοι διεξάγουν εδώ και 12 χρόνια αιματηρό ανταρτοπόλεμο στη βορειοανατολική Νιγηρία προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων για πολλές ώρες, όπως δείχνουν τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητούν περισσότερη ασφάλεια από την κυβέρνηση.

Σε πολλά κρατίδια της βόρειας Νιγηρίας είναι συνηθισμένες οι απαγωγές  για λύτρα από ένοπλες ομάδες. Οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία για την αύξηση της βίας από ένοπλες συμμορίες και ισλαμιστές αντάρτες. Η τζιχαντιστική ομάδα Boko Haram πραγματοποιεί απαγωγές στα ταραχώδη βορειοανατολικά σύνορα της Νιγηρίας.

Η αναταραχή έχει καταστεί πολιτικό πρόβλημα για τον Πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχαρί, συνταξιούχο στρατηγό και πρώην στρατιωτικό κυβερνήτη που αντιμετώπισε έντονη κριτική τους τελευταίους μήνες για επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων από συμμορίες γνωστές τοπικά ως “ληστές”. Ο Μπουχαρί αντικατέστησε τους στρατιωτικούς αρχηγούς του αυτόν τον μήνα εν μέσω επιδείνωσης της βίας στη Νιγηρία.

Η βία και η ανασφάλεια έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής και κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου, που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη μείωση των εσόδων λόγω της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Ποια η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Στάρμερ

Ο Πάπας αφόρισε Αρχιεπίσκοπο αφού κρίθηκε ένοχος για σχίσμα

Αστυνομία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις 6/7 στο Παλαιό Φάληρο

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα