ΑΘΗΝΑ
09:31
|
19.04.2024
Συνελήφθησαν επίσης ο προσωρινός πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας - Έκκληση του ΟΗΕ για την άμεση απελευθέρωσή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί απευθύνει έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του προσωρινού προέδρου της χώρας, Μπα Ντο, του προσωρινού πρωθυπουργού Μοκτάρ Ουάν και του υπουργού Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαλί βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα πραξικόπημα – το δεύτερο σε διάστημα ενός έτους. Στρατιώτες φέρονται να έχουν μεταφέρει τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Άμυνας δια της βίας στο στρατόπεδο Κατί, κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμακό.  

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο προσωρινός πρωθυπουργός του Μαλί Μοκτάρ Ουάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, δήλωσε ότι “έρχονται στρατιώτες για να με συλλάβουν”. Στη συνέχεια η τηλεφωνική επικοινωνία διακόπηκε.

Η Αφρικανική Ένωση, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις συλλήψεις και ζήτησαν την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των πολιτικών του Μαλί. Οι πληροφορίες για τις συλλήψεις των τριών ανώτατων αξιωματούχων κυκλοφόρησαν λίγες ώρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Μαλί κατά τον οποίο αντικαταστάθηκαν δύο ανώτατα στελέχη του στρατού που συμμετείχαν στο πραξικόπημα του προηγούμενου έτους.

Η πολιτική αστάθεια επιστρέφει στο Μαλί εννέα μήνες μετά την πραξικοπηματική απομάκρυνση του προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά από την εξουσία. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι πολίτες της αφρικανικής χώρας πανηγύρισαν την απομάκρυνση του Κεϊτά από την εξουσία αλλά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη μεγάλη συμμετοχή του στρατού στη μεταβατική κυβέρνηση αλλά και για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η νέα ηγεσία αναλαμβάνοντας την εξουσία.

Στα μέσα Απριλίου η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί είχε προαναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 31 Οκτωβρίου του 2021 για τη συνταγματική αναθεώρηση της δυτικοαφρικανικής χώρας. Επίσης  είχε ορίσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022 ως πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών προκειμένου ο στρατός να παραδώσει και επισήμως την εξουσία στην πολιτική ηγεσία.

Πηγή: BBC, Africa News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα