«Ο Πόλεμος των Φτωχών» του Éric Vuillard είναι ένα σύντομο, περιεκτικό, ευκολοδιάβαστο και ιστορικά ακριβές σεργιάνι σε μια περίοδο όπου οι επαναστάσεις, οι εξεγέρσεις, οι αγώνες για δικαιοσύνη και ισότητα ξεκινούσαν από ανθρώπους που στα χέρια τους κρατούσαν την Αγία Γραφή.
Μια εποχή όπου η καταπίεση, η ανισότητα και η υποταγή στους πλούσιους, εμφανίζονταν ως «θείος νόμος», ήταν τα λόγια του Χριστού και των Προφητών όπως βρίσκονταν γραμμένα στην Αγία Γραφή, που γίνονταν η σπίθα που άναβε τον πόθο για ανθρώπινη ζωή. Οι εξαθλιωμένοι αναζητούσαν μια χαραμάδα ελευθερίας από το ξεζούμισμα και από την βία της εξουσίας. Το κήρυγμα της απελευθέρωσης τους έδινε διέξοδο.
Μια σειρά από κινήματα και εξεγέρσεις (Λολλάρδοι, επανάσταση του 1381 στην Αγγλία, Χουσίτες και Θαβωρίτες στην Τσεχία και την Κεντρική Ευρώπη, πόλεμος των χωρικών στην Γερμανία του 16ου αιώνα, Σκαφτιάδες στην Αγγλία του 17ου αιώνα κ.λπ.) ξεκίνησαν έχοντας ως έμπνευση τα λόγια του Χριστού: «Οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καὶ Μαμωνᾷ.» (Μτ 6:24).
Το βιβλίο του Vuillard αγγίζει σε λιγότερο από 100 σελίδες μερικά από αυτά τα κινήματα, αλλά κυρίως στέκεται και αφηγείται την ιστορία του Τόμας Μύντσερ, εκείνου του ανυπόμονου, οργισμένου θεολόγου που ξεσήκωσε τους απλούς, φτωχούς ανθρώπους ενάντια σε άρχοντες και τσιφλικάδες, διακηρύττοντας πως «η νίκη που καταστρέφει τους ισχυρούς άπιστους τυράννους είναι εξαίσια» (σελ. 53).
«Ο Πόλεμος των Φτωχών», με την υπέροχη, γλαφυρή μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω μελέτη σχετικά με τον Μύντσερ και την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορική περίοδο.