ΑΘΗΝΑ
04:21
|
19.04.2024
Ένα βήμα πίσω από τον Μπάίντεν ενόψει της επίσκεψής του στην Ευρώπη και της πρώτης συνόδου κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη (26/5) πως θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της ρωσογερμανικής εταιρείας Gazprom που κατασκευάζει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, αναγνωρίζοντας ότι η συνέχιση της επιβολής κυρώσεων θα έβλαπτε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

“Ήμουν αντίθετος στο Nord Stream 2 από την αρχή, αλλά σχεδόν ολοκληρώθηκε τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ο Μπάιντεν, που προετοιμάζεται για την πρώτη του επίσκεψη στη Γηραιά Ήπειρο και την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον επόμενο μήνα, ισχυρίστηκε πως εναντιωνόταν αρχικά στο έργο κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ότι πλέον αποφάσισε να μη συνεχίσει στον δρόμο των κυρώσεων επειδή το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η δήλωση του Μπάιντεν έγινε την ίδια ημέρα που ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο επιβεβαίωσαν ότι αυτός και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσουν διμερή σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη. Μια δήλωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να “αποκαταστήσει την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας”.

Ερωτηθείς γιατί επιτρέπει στη Γερμανία και τη Ρωσία να ολοκληρώσουν το έργο, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: “Επειδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί […] και δεν είμαι εγώ που επιτρέπω στη Γερμανία να κάνει κάτι ή όχι. […]. Αν επέβαλα κυρώσεις, τώρα νομίζω ότι αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό ως προς τις σχέσεις μας με την Ευρώπη”.

Ο Μπάιντεν που θέλει να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υποστεί πλήγμα επί των ημερών του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ακόμα πως η Γερμανία είναι ενήμερη για τις ανησυχίες του.

Ο Μπάιντεν υπαινίχθηκε ότι θα συνεργαστεί με Ευρωπαίους συμμάχους για την προστασία των δυτικών συμφερόντων στο μέτρο του δυνατού. “Ελπίζω να μπορέσουμε να εργαστούμε για το πώς θα το χειριστούν από εδώ και στο εξής”, είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη, καθώς αναχωρούσε από την αμερικανική πρωτεύουσα για ένα σύντομο ταξίδι στο Ντέλαγουερ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τρίτη (25/5) ότι αναμένει πως θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το έργο του αγωγού.

Η Gazprom και οι εταίροι της έχουν αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής. Ο αγωγός, που έχει ολοκληρωθεί κατά το 95%, παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας της έσοδα από τις προμήθειες για τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της.

Το έργο Nord Stream 2 ήταν ένα από τα πολλά μέτωπα στα οποία “συγκρούονται” Ρωσία-ΗΠΑ. Η κύρια αντίρρηση των ΗΠΑ στον υποθαλάσσιο αγωγό είναι ότι θα μειώσει περαιτέρω τη μόχλευση του Κιέβου έναντι της Μόσχας παρέχοντας έναν άλλο αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία που δεν θα διέρχεται από την Ουκρανία. Με μόνο περίπου 100 χιλιόμετρα αγωγού να απομένουν, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της Γερμανίας στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία προμηθεύει ήδη περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει μειώσει το μερίδιο των αποστολών που διέρχονται μέσω της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε 13 ρωσικά πλοία και τρεις οντότητες – συμπεριλαμβανομένης μιας ναυτικής υπηρεσίας διάσωσης – για το ρόλο τους στην κατασκευή του αγωγού.

Με πληροφορίες από RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα