ΑΘΗΝΑ
13:19
|
18.04.2024
Ο νέος γύρος περιορισμών θα τεθεί σε ισχύ στις 11:59 μ.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη, αναγκάζοντας 7 εκατ. κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από επτά εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, τίθενται υπό περιοριστικά μέτρα από τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη, μετά την εμφάνιση της νέας και πιο μολυσματικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Το επταήμερο lockdown αφορά ολόκληρη τη Βικτόρια, διευκρίνισε ο μεταβατικός επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας, ο Τζέιμς Μερλίνο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που συνδέονται με αυτή την εστία διπλασιάστηκε στα 26.

“Αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος του ιού, που μεταδίδεται ταχύτερα απ’ ό, τι έχουμε καταγράψει ποτέ”, δήλωσε ο Μερλίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μελβούρνη.

Πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.617 του νέου κορονοϊού, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και παρουσιάζει υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Το lockdown, που έχει σκοπό να “σπάσει η αλυσίδα” της μετάδοσης, θα επιτρέψει στις υγειονομικές αρχές να κάνουν με μεγαλύτερη ευχέρεια ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Τα σχολεία θα κλείσουν επίσης αυτή την εβδομάδα, ενώ εκδηλώσεις, γάμοι, κηδείες και θρησκευτικές συγκεντρώσεις πρόκειται να αποκλειστούν εντελώς.

Ο κ. Μερλίνο κατηγόρησε την ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση ότι εν μέρει ευθύνεται για το lockdown, εξαιτίας του αργού ρυθμού της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του COVID-19.

“Αν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι, οι συνθήκες θα ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι αυτή η περίπτωση”, τόνισε.

Τους τελευταίους μήνες, γενικά οι Αυστραλοί είδαν τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώνουν, καθώς οι Αρχές στην αχανή νήσο-ήπειρο της Ωκεανίας θεωρούσαν πως έχουν ελέγξει την πανδημία. Όμως τελευταία υψώνονταν φωνές που προειδοποιούσαν ότι η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης καθιστά τη χώρα ευάλωτη.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών μέμφεται την κυβέρνηση διότι δεν τροποποίησε το σύστημα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, το οποίο έχει αποδειχθεί προβληματικό.

“Αν είχαμε βρει εναλλακτική λύση στην καραντίνα σε ξενοδοχεία (…) δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα”, στηλίτευσε ο κ. Μερλίνο.

Μόλις 3,7 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάντως η Αυστραλία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο λιγότερους από χίλιους θανάτους (910 επακριβώς) ασθενών με τον COVID-19 επί συνόλου λίγων περισσότερων από 30.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμούς πολύ χαμηλότερους από ό,τι άλλες ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως χάρη στο κλείσιμο των συνόρων, στα lockdowns, στην ιχνηλάτηση των επαφών και την τήρηση των κανόνων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης από τους πολίτες.

Είναι το τέταρτο lockdown της Βικτόρια από τότε που ο Covid-19 εμφανίστηκε στην παγκόσμια σκηνή στα τέλη του 2019. Ο νέος γύρος περιορισμών θα τεθεί σε ισχύ στις 11:59 μ.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη το βράδυ, αναγκάζοντας εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες με εξαίρεση εξόδους για “απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες”, “εξουσιοδοτημένη εργασία” ή για λόγους υγείας. Ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι κάτοικοι της Βικτόρια κλήθηκαν να παραμείνουν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων (τρία μίλια) από τα σπίτια τους.

Με πληροφορίες από RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές-Ειδικές περιπτώσεις

Ντουμπάι: «Πλημμύρισε» από εγκλωβισμένους επιβάτες το αεροδρόμιο

Πήγε στην τράπεζα με τον νεκρό θείο της ως εγγυητή για να πάρει… δάνειο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα