ΑΘΗΝΑ
07:26
|
03.05.2024
Προς υποστήριξη της Λευκορωσίας το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία μπλοκάρει πτήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλευρό του Λουκασένκο και στο κομμάτι της αεροπλοΐας στέκεται από ό,τι φαίνεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις νέες κυρώσεις που αποφάσισε η Ε.Ε. ως απάντηση στην υπόθεση της αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ την περασμένη Κυριακή, που πολλές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν «αεροπειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία». Έτσι, προς υποστήριξη της Λευκορωσίας το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία μπλοκάρει πτήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

Σε μια προφανή κλιμάκωση από το Κρεμλίνο, την παραμονή της συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Λευκορώσο ομόλογό του στο Σότσι της Ρωσίας, η ρωσική πολιτική αεροπορία ανάγκασε την Austrian Airlines να ματαιώσει την πτήση της από Βιέννη προς Μόσχα, αφού δεν της επέτρεψε να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Το ίδιο συνέβη με την Air France, που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σήμερα, αναγκάστηκε να μαιταιώσει πτήση από το Παρίσι για τη Μόσχα.

Ο γαλλικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε, όπως και η Austrian Airlines, ότι «υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με την παράκαμψη του ενάεριου χώρου της Λευκορωσίας, τα οποία απαιτούν νέα έγκριση από τις ρωσικές αρχές».

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί «την αρχή της αμοιβαιότητας» που καθορίζει τις διμερείς σχέσεις, μετά την ματαίωση πτήσεων προς στη Μόσχα, λόγω της Λευκορωσίας.

Το υπουργείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η Ένωση των Γάλλων πιλότων SNPL επιβεβαίωσε ότι οι αεροπορικές «για να συνεχίσουν να πραγματοποιούν ορισμένες πτήσεις, πρέπει να βρουν εναλλακτικές διαδρομές, αποφεύγοντας τα αρχικά σχέδια που περνούσαν μέσα από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας». Οι εταιρείες «έχουν ζητήσει, σύμφωνα με τις συνηθισμένες διαδικασίες, τρομοποίηση των σχεδίων πτήσης, ειδικά από τις ρωσικές Αρχές, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να πετούν τα αεροσκάφη από την Γαλλία στη Ρωσία».

Τόσο η Air France όσο και η Austrian Airlines ακολούθησαν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά το πρωτοφανές περιστατικό με το αεροπλάνο που είχε ξεκινήσει από Αθήνα για Βίλνιους, αλλά κατέληξε στο Μινσκ συνοδεία μαχητικού της Λευκορωσίας.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν τα αντίποινα της Μόσχας είναι προσωρινά ή σηματοδοτούν μια πιο διαρκή αντιπαράθεση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίμετρα κατά του ρωσικού εθνικού αερομεταφορέα Aeroflot.

Ο ICAO ξεκινά έρευνα 

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) συμφώνησε σήμερα να ερευνήσει την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας Έμον Ράιαν.

Το 36μελές Συμβούλιο αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, συνεδρίασε για να εξετάσει τα αιτήματα που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, που ζητούσαν να ερευνηθεί το θέμα. Ο Ράιαν είπε ότι ο ICAO θα παρουσιάσει μια ενδιάμεση αναφορά μέχρι τις 25 Ιουνίου.

«Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση του ICAO να διεξάγει μια διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το επεισόδιο στη Λευκορωσία και χαιρετίζουμε την υποστήριξη των συναδέλφων μας απ’ όλον τον κόσμο ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός.

«Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ήταν μια επίθεση στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής αεροπλοΐας και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος που ταξίδευαν μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ», τόνισε ο Ράιαν.

Συνάντηση Πούτιν–Λουκασένκο στο Σότσι 

Μερικά από τα θέματα της αυριανής συνάντησης των προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν «τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τα θέματα προώθησης της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, έως χθες, Τετάρτη, δεν προβλέπονταν δηλώσεις ή ανακοινώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Στις σχετικές ανακοινώσεις ουδεμία έως τώρα αναφορά δεν υπάρχει σε τυχόν συζήτηση της υπόθεσης του συλληφθέντος Ρομάν Προτασέβιτς, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε επαφή και παρέχει προξενική υποστήριξη στην σύντροφο του, Ρωσίδα υπήκοο Σοφία Σαπέγκα.

Ο ίδιος ο Λουκασένκο, ερωτηθείς από το λευκορωσικό πρακτορείο «Belta», είπε ότι δεν θα ήθελε να κατονομάσει συγκεκριμένα θέματα, αλλά «κυρίως λόγος θα γίνει για την οικονομία».

Πηγές: Euronews, Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα