ΑΘΗΝΑ
07:16
|
22.05.2024
Μαζική έξοδος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από την πόλη Γκόμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, διέταξαν σήμερα το πρωί να εκκενωθεί τμήμα της πόλης εξαιτίας του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, προκαλώντας αμέσως την έξοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Δεν μπορεί επί του παρόντος να αποκλειστεί έκρηξη στο έδαφος ή στον πυθμένα της λίμνης (σ.σ. Κίβου), που θα μπορούσε να γίνει έπειτα από ελάχιστες προειδοποιητικές ενδείξεις, ακόμη και χωρίς καμία προειδοποιητική ένδειξη”, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο στρατιωτικής κυβερνήτης της περιφέρειας, ο στρατηγός Κονστάν Ντιμά, αναφερόμενος ονομαστικά σε δέκα συνοικίες της πόλης που κινδυνεύουν.

Τη δήλωσή του ακολούθησε η άμεση εγκατάλειψή τους από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους τους προς τα νοτιοδυτικά, προς την περιοχή Μασίσι και προς τα σύνορα με τη Ρουάντα, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στο Νιραγκόνγκο το περασμένο Σάββατο ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τουλάχιστον 40 άτομα ακόμα αγνοούνται ενώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι καθώς η λάβα έπνιξε τα σπίτια τους.

Από το Σάββατο ως το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν στην περιοχή “πάνω από 269” μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο της Γκόμας, και οι μετασεισμοί συνεχίζονταν χθες.

Το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Γκόμα, είχε εκραγεί και το 2002 στοιχίζοντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων ενώ πάνω από 100.000 είχαν μείνει άστεγοι. “Έζησα την καταστροφή του 2002. Αυτό το ηφαίστειο έχει ρημάξει τα σπίτια όλων μας, τις περιουσίες μας”, δήλωσε κάτοικος στο Ασοσιέτεντ Πρες.

Πηγή: France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Αναζητώντας Σωτήρα

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα