ΑΘΗΝΑ
06:27
|
05.05.2024
Μια απόφαση με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους – Ο πατέρας δύο παιδιών είναι ο Τζορτζ Φλόιντ της Τακόμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας της Ουάσινγκτον απήγγειλε χθες Πέμπτη κατηγορίες σε βάρος τριών λευκών αστυνομικών για τον θάνατο από ασφυξία στις 3 Μάρτιου του 2020 του 33χρονου Αφροαμερικανού, πατέρα δύο παιδιών, Μανουέλ Έλις.  Όπως ο Τζορτζ Φλόιντ περίπου δυόμισι μήνες αργότερα, ο Έλις πέθανε παρακαλώντας τους αστυνομικούς να σταματήσουν να ασκούν πίεση στο σώμα του καθώς “δεν μπορούσε να αναπνεύσει”.

Ειδικότερα, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των τριών ανδρών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, διευκρίνισε ο Δημοκρατικός γενικός εισαγγελέας στον οποίο έχει ανατεθεί η υπόθεση. Οι Κρίστοφερ Μπέρμπανκ και Μάθιου Κόλινς, αστυνομικοί στην Τακόμα και πρώην στρατιωτικοί, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Σιάτλ, διώκονται για ανθρωποκτονία, ενώ ο συνάδελφός τους Τίμοθι Ράνκιν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας, Μπομπ Φέργκιουσον. Οι δύο πρώτοι πήγαν να συλλάβουν τον 33χρονο, που επέστρεφε στο σπίτι του αφού είχε αγοράσει ντόνατς από παντοπωλείο. Οι ίδιοι υποστήριξαν πως το θύμα τούς επιτέθηκε. Βίντεο και αυτόπτες μάρτυρες θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκδοχή των αστυνομικών.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, ανάγκασαν τον Έλις να πέσει στο έδαφος, τον χτύπησαν επανειλημμένα, εφάρμοσαν μια λαβή ασφυξίας και τον κεραυνοβόλησαν τρεις φορές με τέιζερ, όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ, χωρίς δικαιολογία. Ο τρίτος, ο αστυνομικός Ράνκιν, που έφτασε αργότερα με άλλες ενισχύσεις, κράτησε τον Έλις μπρούμυτα και συνέχισε να ασκεί πίεση με το γόνατο στην πλάτη του παρότι εκείνος έλεγε πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Το περιστατικό μαγνητοσκοπήθηκε από κάμερα ασφαλείας και από διερχόμενους. Σε ένα από τα βίντεο, ακούγεται ο Έλις, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, να εκλιπαρεί: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε”. Σε καμία στιγμή δεν δείχνει διατεθειμένος να προβάλει αντίσταση.

“Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, έλεγε επανειλημμένα και ο Ντέρικ Σκοτ ένα περίπου χρόνο πριν, τον Μάη του 2019, στην Οκλαχόμα. Το όνομα του Μανουέλ Έλις ακουγόταν το καλοκαίρι του 2020 στις μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ την 25η Μαΐου της ίδιας χρονιάς κάτω από το γόνατο λευκού αστυνομικού στη Μινεάπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βαρβαρότητα.

Τον περασμένο Απρίλιο σώμα ενόρκων έκρινε ένοχο για το φόνο του Φλόιντ τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν. Έπειτα από αυτή την ετυμηγορία, σε βάρος άλλων δύο πρώην αστυνομικών ασκήθηκε δίωξη για φόνο, ενώ ένας ακόμη καταδικάστηκε από σώμα ενόρκων στην Αλαμπάμα επειδή σκότωσε έναν άνδρα με τάσεις αυτοκτονίας.

Με πληροφορίες από Guardian, Seattle Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα