Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επανενταχθούν στη Συνθήκη “Aνοιχτοί Ουρανοί”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο TASS την Πέμπτη (27/5).
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς υπονομεύτηκε από τις παραβιάσεις της Ρωσίας. Ολοκληρώνοντας την αναθεώρηση της συνθήκης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν επομένως να επιδιώξουν την επανένταξή τους” σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί “η συμπεριφορά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δράσεών της αναφορικά με την Ουκρανία, δεν είναι συμπεριφορά εταίρου που έχει δεσμευτεί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης”.
Νωρίτερα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τη Μόσχα για την απόφασή της να μείνει εκτός συνθήκης.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, μετέφερε την απογοήτευση της Ρωσίας για την απόφαση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχασε την ευκαιρία να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι πρόκειται για “πολιτικό λάθος”.
“Η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Αυτό σίγουρα δεν μας κάνει χαρούμενους, είμαστε απογοητευμένοι, καθώς οι ΗΠΑ έχασαν μια ακόμη ευκαιρία να συμβάλουν θετικά στο έργο της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη […].”
Aντ’ αυτού πρόσθεσε ο ίδιος, οι ΗΠΑ “Συνεχίζουν να διαδίδουν εικασίες σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις της Συνθήκης από τη Ρωσία, οι οποίες είναι εντελώς παράλογες. Δεν είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, όσοι είναι πρόθυμοι να μάθουν για αυτή μπορούν να το κάνουν εύκολα, αλλά το θέμα είναι ότι κανείς στην Ουάσινγκτον δεν είναι πρόθυμος να το πράξει”.
O Ριάμπκοφ επεσήμανε επίσης, ότι η τελευταία απόφαση της Ουάσινγκτον δεν συμβάλλει στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας για τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με τον έλεγχο των όπλων στην επικείμενη συνάντηση κορυφής Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.
Όπως επισήμανε, “οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας και Τζο Μπάιντεν των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απίθανο να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τη Συνθήκη κατά την επικείμενη συνάντησή τους”.
“Πριν συζητήσουμε για οποιαδήποτε μελλοντική αρχιτεκτονική και εναλλακτικά συστήματα, πρέπει να παρέχουμε στους συναδέλφους μας την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τη θέση τους. Εάν δεν επανεξετάσουν την εσφαλμένη προσέγγισή τους στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, θα ήταν απλώς αδύνατο να μιλήσουμε για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης και οι εντάσεις θα συνεχιστούν… κάτι που δεν θέλουμε », κατέληξε ο Ριάμπκοφ.
Σημειώνεται ότι Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” τον Νοέμβριο του 2020, επικαλούμενη παραβιάσεις της από τη Μόσχα. Στις 15 Ιανουαρίου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ξεκινά τις διαδικασίες για την αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” καθώς δεν είχε επέλθει καμία πρόοδος στην άρση των εμποδίων που καθιστούσαν δύσκολη την αποτελεσματικότητά της μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον.
Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα επιστρέψουν στη συνθήκη.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα εδώ και χρόνια για επιλεκτική τήρηση της Συνθήκης και για παραβίαση των διατάξεών της, καταγγελίες τις οποίες έχει επανειλημμένως απορρίψει η Μόσχα κατηγορώντας από την πλευρά της την Ουάσινγκτον για τακτικές παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης.
Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος – μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών – μελών.
Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.
Με πληροφορίες από Tass