ΑΘΗΝΑ
07:01
|
26.04.2024
Υγειονομικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την συνεχιζόμενη αδιαφορία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πραγματοποίησαν πορεία προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Σάββατο, απαιτώντας από τις αρχές όλων των χωρών να αναγνωρίσουν και να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Περίπου διακόσια άτομα που φορούσαν λευκές ιατρικές μπλούζες και και μάσκες διέσχισαν περίπου δύο χιλιόμετρα σε πορεία στη Γενεύη προς τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ, ζητώντας παγκόσμια ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση των κινδύνων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν τεράστια πανό, που προέτρεπαν σε δράση, συμπεριλαμβανομένου ενός πανύψηλου θερμομέτρου που απεικόνιζε την θερμοκρασία να ανεβαίνει «στο κόκκινο», προς έναν πλανήτη που «φλέγεται».

Μόλις έφτασαν έξω από το κτίριο του ΠΟΥ, εκπρόσωποι του ακτιβιστικού δικτύου Doctors for Extinction Rebellion (Doctors4XR) παρέδωσαν στον επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωση που φέρει τις υπογραφές περισσότερων από 1.100 επαγγελματιών υγείας από όλο τον κόσμο, και στηλιτεύει την «αδράνεια, και το χάσμα μεταξύ εξαγγελιών και δράσεων». Οι γιατροί απαιτούν επί της ουσίας από τον ΠΟΥ να «δηλώσει δημοσίως ότι η κλιματική αλλαγή θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο θανάτου και να ενεργήσει τώρα για τη διατήρηση της ζωής». Η αναφορά παραδόθηκε σε φάκελο διακοσμημένο με το σχέδιο ενός υγιούς ανθρώπου με θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, που θα είναι άρρωστος αν προστεθούν δύο βαθμοί, σε «θανάσιμο κίνδυνο» αν προστεθούν 4 βαθμοί) και θα είναι «πολύ αργά» αν προστεθούν 5 βαθμοί, ακολουθούμενη από τη φράση «Ακριβώς το ίδιο με τον πλανήτη».

«Χρόνο με το χρόνο, δήλωση με δήλωση, θεσμοί πολύπλευρης δραστηριοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, μας προειδοποιούν: η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως» επισημαίνουν οι υγειονομικοί. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ήδη καθημερινά τις συνέπειες της περιβαλλοντικής επιδείνωσης στους ασθενείς και τις κοινότητές μας. Ο κατάλογος των παθήσεων από τις οποίες υποφέρουν οι άνθρωποι διευρύνεται καθημερινά» σημειώνουν και συμπληρώνουν πως «Βλέπουμε όλο και περισσότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω μολυσμένου αέρα, περισσότερους θανάτους λόγω θερμικών κυμάτων, αύξηση του υποσιτισμού λόγω έλλειψης ποιοτικής τροφής και πολλές διάρροιες και δηλητηριασμούς λόγω μόλυνσης του πόσιμου νερού.

«Παρά τη συσσώρευση στοιχείων, τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις, παρά τις αυξανόμενες σε ρυθμό και σοβαρότητα φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας», σημειώνεται στην αναφορά, «οι συγκεκριμένες ενέργειες που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μας δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετές».

Ο Tedros χαιρέτισε τους ακτιβιστές, και δεσμεύτηκε να διαβισάσει την επιστολή τους στα κράτη μέλη. «Η πανδημία υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη στενή σχέση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη» ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτό έδειξε «τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε προετοιμασμένοι και δεν συνεργαζόμαστε». Υπό αυτήν την έννοια, «οι κίνδυνοι που τίθεται λόγω της κλιματικής αλλαγή θα μπορούσαν να επισκιάσουν τους κινδύνους κάθε ασθένειας» προειδοποίησε, συμπληρώνοντας πως «Η πανδημία θα τελειώσει, αλλά για την κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει εμβόλιο».

Ο επικεφαλής συντάκτης του ιατρικού περιοδικού Lancet και υπογράφων την αναφορά, Richard Horton, συμφώνησε με τα παραπάνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Επεσήμανε, μάλιστα, μέσω βίντεο πως «η κλιματική κρίση δεν αποτελεί απλώς απειλή για την υγεία, αλλά είναι μια απειλή για τη ζωή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα